minamole

Veteményesből csodakert

Zöldségeskerttel indult Krisztina hobbikertész “pályafutása”, de sikerélmények hiányában hamar átnyergelt a díszkertre.

Falusiak vagyunk a férjemmel, ezért kézenfekvő volt, hogy amikor beköltöztünk a házunkba vetményest alakítsunk ki, de nem volt benne sok sikerélményünk. Tudtam mi az, amit szeretnék: díszkert sok virággal cserjével, olyan élvezhető kertet ami nem csak kinézetre szép, de élményt is ad a családnak. Én akartam szaporítani a virágokat komposztot készíteni. Bárhova mentem, mindenhonnan virággal tértem haza, kaptam vettem, szedtem, amit a kertemben is viszont akartam látni. Nagy köveket szerzett nekem a férjem egy útbontásból, régi típusú macskaköveket, – azt mindet saját magam tettem le járdának, burkolatnak. Nem lett tökéletes, de fantasztikus érzés, hogy én magam csináltam.

 

14695093408060
Szépen nőttek a fák is, magról és tőről szaporítottam már rengeteg növényt. A szomszéd nénikkel cserélgettünk, de ha nyaraltunk onnan is jött haza velem pár mag vagy hajtás. A férjem is kivette a részét a feladatokból. Elolvasott mindent az öntözőrendszerekről, és maga építette ki a sajátunkat, igy még szebb lett a kert és persze könnyebb a gondozás. Nem tagadom büszkeségem lett a kert, sokan jöttek el megnézni és gyönyörködni. Mindemellett rendkívül élveztem minden kint töltött percet.

14742872307030

Újrakezdés
Úgy alakult, hogy elköltöztünk egy időre, bár akkor még úgy hittük végleg, nehéz szívvel hagytam itt a gyönyörű kertem. Az élet úgy hozta, hogy végül haza költöztünk, ugyanebbe a házba, de az évek alatt a kert sajnos elveszítette régi fényét. Nagyon meglátszott rajta, hogy nem szerették, teljesen belepte a gaz és az elburjánzott növények.
Így hát a hazaköltözés és a család mellett, most megint újra kellett teremtenem a csodát, amely egyszer már megvolt ebben a kertben, de eltűnt. Hatalmas munkával járt az elmúlt évben, hogy megint büszkén tudom megmutatni a kertem, bár még mindig nem olyan, mint fénykorában volt, megint meglátszik rajta a szeretet, a gondoskodás és a sok idő. Kihívás volt újra belevágni, de élvezem, és igyekszem időd szakítani rá, bár nincs belőle annyi mint kéne.

Mit csinálnál másként a kertedben? 

Jobban figyelnék a végleges méretek miatt, a fák és bokrok tekintetében, mivel nálunk ezzel voltak gondok, Kellett sajnos kivágni fát, mivel akkorára nőtt, hogy gondot okozott, illetve az öntöző rendszerszórási irányába benőttek a cserjék, így állandóan igazítani kellett ezeken. Többször fordult elő, hogy egy növényt át kellett ültetnem később ezen okok miatt.

20160827_084706

Mit tanácsolsz annak, aki most tervezi a kertjét?
Fontos odafigyelni a fent említett dolgokra, a végleges méretekre, milyen növénypárosításokat alkalmazunk, hisz nem minden növény bírja a tűző napot, és a sok árnyékot, tehát a telepítendő növények igényeire. A színek kiválasztása is szerintem kulcskérdés, én például konkrétan behatárolható árnyalatokat használok, ami az épülettel is harmonizál. Praktikus szempontokat is jó szem előtt tartani, a telepített gyepet majd könnyű legyen gondozni, a szegélyeket érdemes elhatárolni, különben állandóan a szegély igazításával kell majd foglalkoznunk. Fontos szerintem az, hogy a házból, teraszról milyen látványt nyújt a kert. Én szeretem, ha különböző izgalmas területek vannak, így különböző hangulatokat tudunk teremteni. A bejárat környéke nagyon fontos, a hozzánk érkező, vagy a család hazatérő tagjait nem mindegy milyen látvány fogadja. Könnyen gondozható növények, évelők a legpraktikusabbak. A kerti bútorok, egy egy jól eltalált elem, nagyot dobhat a látványon- egy régi ajtó, nagyobb edény, egy szép pad. Ha szeretnénk komposztot is gyűjteni- a lenyírt fű pl. tetemes mennyiség lehet, akkor ezt célszerű egy sövénnyel szépen eltakart részen megvalósítani, nálunk ez remekül működik, sok értékes komposztot készítünk.

 

14742868604760

Hogyan dekorálod a kerted és a házad ősszel?

Mindig cserélem a nyári virágokat az edényekben ablakokban őszi cserjékre, itt is fontos számomra a szín, fehér, és a rózsaszínes árnyalatok a kedvenceim. A terasz környéke amit jobban díszítek, hiszen az őszi kert már adott ilyenkor. Természetesen a tökök nem maradhatnak ki, de itt is kerülöm a harsány színeket, idén a varrott tökök kerülnek előtérbe, nagyon világos színekben. Ősszel minden este mécsesek égnek a lámpásokban, és mécses tartókban.

20160827_085022

14741119262710

A bejárat is fontos

A bejárati ajtót Krisztina, az általa forgalmazott festékkel a Lignocolorral festette át, a fekete jobban illik az új dizájnhoz.

14742874631270

Mi a következő nagy munka amit terveztek?

Már idén tervben volt, de csak jövő tavasszal lesz aktuális, hogy emelt ágyásokat készítsünk a hátsó részen, közel a komposzt tárolóhoz. A kert először zöldségeskert volt, majd lett díszkert, de manapság már nagyon hiányzik egy kis saját fűszer, és zöldséges rész. Ezt szeretnénk esztétikusan és praktikusan kialakítani.

14742868343530

Kedvenc növényed?
Kedvencem a gyűszűvirág, amely kétnyári. A kedvenc évelőm, a bíbor kasvirág. Imádom az árnyékliliomokat – rengeteg fajtám van belőlük.

14695143931890

Kedvenc helyed a kertben?

Kedvenc helyem a pad. Itt szoktam kávézni, és az aktuális kertes újságot böngészni.

Kedvenc időszakod a kertben?
A kedven időszakom május vége- június eleje, mert ekkor nyílnak a csodás rózsáim, levendula, és ilyenkor a legszebb az egész összkép. A rózsák is nagy kedvenceim, a legkedvesebb a a Leonardo Da Vinci Acropolis, és a Eden Rose85 nevű rózsák.

Az eredeti cikk a BORS Lakás és kert magazinban jelent meg 2016. október 11-én. Lignocolor facebook oldalát itt találjátok.

Velem pedig a minamole facebook oldalán találkozhattok.

Üvegbe zárt őszi színek

A természet tele van színes termésekkel ebben az évszakban. Azon gondolkoztam, hogyan lehetne szép formába rendezni a sétákon, falusi kiránduláson szerzett kincseket, amelyeknek szinte minden darabját számon tartja Marci fiam. Minden nap hoz haza valamit, amit csak nekem szedett, ezeket a kincseket mégsem dobhatom ki  – legalábbis most még tuti nem!

A szép tárolásra kerestem megoldást! Nézz szét otthon, lehet a te spájzodban is van egy szép formájú üveg. A mi családunkban a Fütyülős üvegektől nem akar senki megválni, mert olyan szép a formája.

_dsc0044

Szóval, adott 3 szép formájú üveg és az őszi termések gyűjteménye. Nagyon nem bonyolítottam túl a dolgot. A kukoricát lemorzsoltuk, ami remek móka, mivel  a szemek pattognak mindenfelé.

A gesztenyéket kicsit forgatni kellett, de elég nagy az üveg szája, így a legtöbb belefért. A harmadikba valami pirosat kerestem, de végül három féle termést is választottunk, csipkebogyót és két másikat, mert a nagyon apró szeműekből rengeteg kellett volna, hogy megtöltse az üveget. Külön tetszik is a különböző textúrák és méretek találkozása.

_dsc0055

Lehet kísérletezgetni, akár különböző színű sorokat szórni az üvegbe, ha van kedvetek. Szerintem ez annyira egyszerű, ámde mutatós dísz, mindenki kitalálhatja, hogy neki mi tetszik igazán, ettől lesz egyedi.

_dsc0066

Dugó helyett a kukorica egy csuhé masnit kapott, a másik üvegbe pedig a szintén kincs őszi levelek kerültek, a pirosba pedig a piros bogyót tettem még szárastól. Vigyázat, mert vannak olyan termések, amelyek szúrósak. A csipkebogyó is ilyen, ezt inkább felnőtt tegye az üvegbe. A többi veszélytelen ebben az esetben, de mindig legyetek óvatosak a szúrós termésekkel!

_dsc0073

 

Akár szemenként is lehet a gyűjteményt bővíteni, az előszobában minden nap tölteni az üvegbe az éppen aktuális terméseket és nézni hogyan alakul az őszi hangulat az üvegekben. Érdemes száraz terméseket az üvegbe tenni!

img_4455

Mindenhol jól mutatnak.

_dsc0091

Sok sikert az elkészítéshez, ha van kedvetek mutassátok meg, mit alkottatok! A facebook oldalam itt találod, gyere és csatlakozz a közösséghez!

Szuper őszi tök dekorációk - neked melyik a stílusod?

Szeretem bemutatni más alkotók által készített dekorációkat. Lehet ihletet meríteni és megnézni, hogy mások hogyan csinálják. A transzfer csoportom tagjai minden nap töltenek fel a csoportba valami  olyat, amitől eláll a lélegzetem. Az ősz megihlette a csoport tagjait és tök dekorációkat alkottak.

Mester Kitti az, aki nem textilből készítette el a tököt és így írja le a készítés folyamatát: végy egy szelet fát, olyat ami nem szép szabályos kör, majd fessed le narancs színű Pentart festékkel, aztán öregítsed egy kis umbra antikolóval, végül transzfer oldattal tedd rá az idézetet, ha szeretnéd. Lakkozd matt lakkal. A tetejére lehet törni faágat, majd zsákanyag szálait ragasztani, de a raffiával is tökéletes. Kitti oldala a Mester-mű itt található.

tok_mestermu

 

Lia, a Home with love alkotója készítette egy kerek szülinapra, az alábbi hatalmas asztaldíszt. Az alapot, ami egy rusztikus tálca száraz ecset technikával festette és matt ezüst akril festékkel fényesítette a fogantyúkat. Javasolja, hogy akár transzferrel , vagy stencil mintával is tovább lehet gondolni az alapot. A végeredmény őszi dekoráció, de egyáltalán nem a megszokott színes őszi kiegészítőkkel, a textiltök is helyet kapott benne.

img_20160923_115752-1
Lia készített még egy másikat is, amelyen a textiltökök az uralkodóak. Nem is tudnék választani.
img_20160921_223053
Molnár Hermina is felbátorodott a csoportba feltöltött képek láttán, pedig elsőre nem is tetszettek neki a textil tököcskék. Ahogy egyre többet látta őket  nekilátott a saját változatának elkészítéséhez. A végén annyira eltökélt volt, hogy  a saját alvópárnájából szedte ki a töltő anyagot hozzá. Szerintem megérte, de azért remélem a párnát pótolta!
tokok-ladaba
Demény Erika nemcsak transzferrel díszítette a tököket, hanem textilből levelekkel és drót kacsokkal tette tökéletessé. Ő sem tudott egynél megállni! Vigyázat! Ez a tök készítés ragadós! A végeredmény ez tökéletes őszi dekor.
img_20160925_092038
Pöttyös Mackó nekem az egyik leginspirálóbb ismerősöm. Minden nap nap várom, hogy épp aznap mit “szöszmötöl”. Az őszi tökdekorációi körül nem is tudtam csak egyet választani. A képeket nem véletlen a kávé és a medve megjelenése! Gondolnátok, hogy az alábbi bársony tökök hajgumiból hasznosultak újra?
14362644_535795826620868_7765557466576979884_o
A személyes kedvencem a menta bársony anyagból készített tökcsalád.
14434811_536205946579856_6666773010697484641_o
Ezek a lila fényes tökök egy megunt blúzból készültek. Micsoda reinkarnáció!
14424907_538250753042042_8326629438725642523_o
Köszönöm az alkotóknak, hogy bemutathattam őket. Nekem is el kell készítenem az idei tök dekorom, mert úgy érzem le vagyok maradva.
Gyere és csatlakozz a Transzfer csoporthoz itt és lájkolj a facebook oldalamon, hogy még több inspirációt találj!

Minden faragott töknek egyénisége van

Gyorsan letudtuk a tökfaragást, Marci szerint boldog tököt faragtunk, így mi már tökéletesen elégedettek voltunk. Már alig vártuk az estét, hogy a gyertya fényénél is megcsodáljuk. A facebook oldalamra feltöltöttem a boldog töklámpásunk képét és kértem az olvasókat is, hogy mutassák meg, hogy milyeneket készítettek. Arra nem voltam felkészülve, hogy miket küldenek, ezt mindenkinek látnia kell! Elképesztő az a kreativitás és precizitás, amellyel a blogom olvasói által beküldött faragott tökök esetébe találkoztam. Köszönöm a képeket!

tok_faragott_ruzsik

Niki a kedvencét mintázta meg tökéletesen!

tok_faragott_minamole

Ez a mi boldog tökünk

 

tok_faragott_ludu

Ludu Manufaktúra alkotója, Judit faragása egyszerre gonosz és vidám

 

tok_faragott_lillin

Lillin Dóri és Lillin Évi finom és nőies hagyománybontó alkotása

 

tok_faragott_kreativszoszmosz

Kreatív Szöszmösz klasszikusnak számító faragása

 

tok_faragott_egyed2

Egyed Kriszta batmanje és cicája

 

tok_faragott_Egyed

Kriszta több alakot is faragott egy tökre

tok_faragott_SOP

Klaudia, a Saját Otthon Projekt bloggere ezeket a cukiságokat készítette kislányával

 

tok_faragott_pottyos

A legcukibbak pedig a Pöttyös csapat, akik évek óta közösen faragják a tököket

Nagyon köszönöm, hogy ilyen szuper olvasóim vannak! Ha Te is szeretnék csatlakozz a facebook oldalamhoz

Gyűrjetek tököt a gyerekekkel!

Nem könnyű az alkotás kisebb gyerekekkel, mivel nehéz őket lekötni és a pontos munka sem az erősségük. Ebben a feladatban ez nem is követelmény, a lényeg a tépés (vagy vágás), gyűrés és a ragasztás. Narancs és zöld krepp papírt nagyon olcsón lehet venni, a darabokat nem kell egyformára vágni és remek móka összegyűrni. A gombócokat egy papír alapra megrajzolt tök formára ragasztottuk fel. Nem volt otthon folyékony ragasztó ezért dekupázs ragasztót használtunk, tökéletesen bevált. A tök formát ceruzával megrajzoltam és ecsettel vastagon felkente Marcell a ragasztót, de mindig csak egy kis darabra és közösen belenyomkodtuk a papírgombócokat.

gyurott_tok

Teljesen 3D mert, a kacsokat hosszú formából csavartuk és a ragasztóval ezeket is szépen be lehetett ragasztani. Tanács: vastag papírra ragasszátok, mert a vékony papír alap felhullámosodik a ragasztótól. Ennyi! Szóval: tép, gyűr, ragaszt! Jó munkát!

gyutott_tok2

Őszi tök dekoráció már régebben is készült, itt nézhetitek meg őket:
kapszulából és fonálból
krumpliból
csipkéből
transzferrel

Találkozzunk a facebookon is!

 

Galambrezidencia és toronyóra lánccal

Öt éve még csak kukoricaföld volt a ház helyén, a falu szélén található hosszú porta végében már csak a végtelen mező látszik. Tökéletes lakhely Erzsébetnek és Jánosnak, akik úgy döntöttek, hogy a közeli városból kiköltöznek falura. Szerettek volna egy hagyomány őrző házat építeni, ami köré hangulatában illeszkedő kertet álmodtak. Még csak egy éve költöztek be az újonnan épült vályog házba, és az elmúlt időszakot a ház és a kert további építésével és csinosításával töltötték.  Az első lakók tulajdonképpen nem is ők, hanem  János postagalambjai voltak, akik komoly maratoni versenyeken vesznek részt, az ő rezidenciájuk készült el a leghamarabb.

oszi_kert_galambhaz
Azt mondják, hogy még csak az út elején tartanak, rengeteg tervüket szeretnék még megvalósítani. Ez a kert még formálódik, de már most látni, hogy minden szegletében rejteget különlegességet. Falusi kertről van szó, a szó lehető legtisztább értelemében. Rendezetlen bájával, már a kapuban az az érzése a látogatónak, hogy jó lenne bemenni és felfedezni. A kapu fából készült és sötétzöld, klasszikus forma, a háziak saját kezűleg pácolták, természetesen.  Erzsi és János fontosnak tartják a hagyományok tiszteletét,  az újrahasznosítást, és János nagyon sok időt töltött és tölt most is a ház építésével, formálásával, a használati tárgyak elkészítésével.
A  ház alig látszik a sok növénytől, október közepén is még sok a vibráló színfolt. A kert tervezéséről így mesél János: “A kert három osztású: előkert virágokkal, konyhakert saját felhasználású zöldségeknek, valamint szántó. Törekedtünk arra, hogy a fák, amelyeket ültetünk virágozzanak és illatozzanak valamint levél színükkel is díszítsék a kertünk, ezért  végül a hárs, lilaakác és vérszilva mellett döntöttünk. A bokrok minden évszakban virágjukkal vagy termésükkel, de van amelyik színes vesszőjével teszi változatossá a kertünk”
Kis helyen sok ötlet, még a kuka is úgy van elhelyezve, hogy nemsokára körbenövi és takarja egy hóbogyó cserje. Itt minden tárgynak története van, amelyekről sokat mesélnek a háziak. Azt vették észre, hogy a régi eszközök elkezdtek vándorolni hozzájuk, hiszen sok ismerőstől is kaptak “régi kacatokat” amelyeket ők viszont, nagy becsben tartanak.

oszi_kert_dekor
A verandán, a padon egy régi terítőből újraértelmezett és egy horgolt párna teszi kényelmessé a fehér padot. Régi, kopottas virágtartók és a  pad adják meg az igazi, hagyományos falusi hangulatot, ezeket a tárgyakat az évek és a használat koptatták.
A veranda mindig az évszaknak megfelelően van díszítve, most már őszies. A saját kertben termett, különböző fajtájú sütőtökök és a felfűzött paprika adja a legfőbb díszítő elemeket.

oszi_kert_tok
A sütőtökökből is sokfélét termesztettek a konyhakertjükben. A Nagydobosi sütőtök tájfajtánk,  a héja ezüstszürke és vékony, húsa narancssárga, sütésre kifejezetten ez a fajtát ajánlja Erzsi.
A Provence-i muskotály sütőtöknek nagyon mutatós és különlegesen gerezdes a formája. Nagyméretű és ízletes, húsa narancssárga, ezt is a különlegessége miatt választották.
Nem lehet megunni a tárgyak felfedezését, újabb és újabb történet, a múlt egy darabja fedezhető fel. Az egyik ablakban a kaptafákat a helyi cipőkészítő mestertől kapta Erzsébet ajándékba.
Ebben a kertben a két élet öröksége eggyé forr, a szülők és nagyszülők tárgyai itt újra használnálatban vannak. Ami újonnan épült, azzal is arra törekedtek, hogy szépen simuljon a ház és a kert jellegébe.
A nyári konyha kemencéjét János saját kezeivel, elképesztő türelemmel és szeretettel építette.  Már azt lehet mondani rutinos, hiszen a házban lévő kemencét – amivel fűtenek- ,azt is ő készítette.  A nyári konyhában főzésre és fűtésre is használják majd, kívülről lehet begyújtani. Még néhány apróság a helyére kerül és télen már ebben sül az illatos sütőtök.
János nem csak a kemencét készítette el saját kezűleg, de jó néhány kerti bútordarabot, többféle virágtartót de még a homokozót is. A képen egy kis szék látható, amelyet fagallyakból állított össze, folyamatos használatban van, lassan elkészül a hozzá illő asztal is.
Szerencsére a portán rengeteg homokot találtak, amelyet az építkezéshez remekül tudtak hasznosítani. A homokot kiásták, a helyén kezdett kialakulni egy jó nagy gödör. A munkálatok vége felé, a gödör formáját már tudatosan alakították, hogy a helyére egy szép nagy és mély fürdőtó költözhessen. János nagyon büszke a tóra, amelyet fiával együtt épített ki, még sok terve van vele, hiszen még egy pihenő stéget szeretne mellé készíteni. A stég “galambváró” lesz, ha a postagalambjai versenyeznek, úgy képzeli, hogy ott várja majd őket.
Sok homoktövis bokrot ültettek, persze nem véletlenül. Erzsi a homoktövis bogyóit leszedegetve sűrű és savanykás, ámde rendkívül egészséges italt készít.

oszi_kert_tulajdonos
Ahogy Erzsi csinálja:  a bogyókat csakis vastag kesztyűben ajánlja leszedni, mivel a bokor igencsak szúrós tövisekkel védi magát. Kis vízben cukrot old fel, a cukor ízlés szerinti, de a kesernyés, savanykás íz miatt ajánlott. Nem kell felforralni, csak megvárni, míg a cukor elolvad. A megmosott, megszárított termést bele kell keverni, gondosan ügyelve, hogy a főzet csak meleg legyen, így az értékes C vitamin benne marad. Rövid ideig melegíti, amíg a bogyók szétesnek. A főzetet átpréseli és a kapott italt hűtőben tárolja.
Fogyasztás előtt felrázni és 2 korty naponta, mondják. Az egész család ezt fogyasztja és esküsznek jótékony hatására. Erzsi minden alkotóelemet gondosan felhasznál: a megmaradt magokat és a héj maradékát megszárítja a sparhelten, majd ledarálja és a kapott port joghurtba szórva fogyasztják.
Saját kezűleg készíti már a túrót is, amit még a Nagymamájáról tanult, hogy hogyan kell csinálni, de valahogy a városban soha nem jutott erre idő. Itt van idő is és kedv is. A túró éppen most is aggasztalódik a sparhelten, amely nem csak dísz, hanem napi használatban van.
A terveikben szerepel még egy régi paraszt szekér elhelyezése a kertbe és egy baromfiól építése is, amelyben őshonos magyar baromfi fajtákat tartanának.

oszi_kert_ora
Arra a kérdésre, hogy mi a legmeglepőbb tárgy a portán, Erzsi nevetve azt válaszolja, hogy “Toronyóra lánccal. A  viccet félre téve, amikor a faluban, jó pár éve lecserélték a toronyóra szerkezetét, akkor a húgom kérésére, Édesapánk elkérte a számlapot és a míves mutatókat és most itt vannak.”  Így tényleg van a portán toronyóra.

Töklámpás krumpliból? Gyerekjáték!

A nyomdázás, most nagyon menő nálunk. Szerettem volna egy kis aktualitást és változatosságot belevinni,  a  jó öreg krumplinyomdával.  Húsvétkor már használtunk krumplinyomdát, de azóta valahogy nem adódott alkalom.

Kerestem egy laposabb formájú krumplit, a töklámpás vonásait éles késsel vágtam ki, és egy ősrégi narancs akril festéket élesztettem újra a színezéshez. Jó móka a nyomdázás, krumplinyomdával pedig változatossá tehető. Jó mulatást! Pár perc és remek szórakozás!

Krumplinyomda

A krumplinyomda új arca

Tök egyszerű

Tök egyszerű

Krumplinyomda

Színes papíron is jól mutat

Hogyan készül a lila tök dekoráció?

Az ősz kezd beszivárogni az otthonok dekorációjába. Már én is lassan teljesen hangulatba kerülök. Készítettem már sütőtök variációt, na nem főztem, hanem újrahasznosított anyagokból  inspirációkat kerestem. A képeket itt találjátok.

Szerencsére nem csak én kezdtem el a sütőtökök gyártását, hanem Gabi is, akit megkértem, hogy mesélje el hogyan készítette a saját asztali díszét, ami színét tekintve sem mondható túl hagyományosnak, ugyanis halvány lila. Remélem ez alapján a leírás alapján bátran nekikezdtek a sajátotok elkészítésének is. Na tessék csak körülnézni milyen anyagdarab van otthon?
Lila_tök_készítés
A folyamat:

  • egy téglalapot kell a kiszemelt anyagból kivágni, ez most egy gyönyörű, lila anyag
  • a közepére transzferrel felvitte a kívánt  a mintát (Gabi levendula olajat használt és lézeres nyomtatóval nyomtatta a mintát)
  • a téglalap rövidebbik végét összevarrta, így egy csövet kapott
  • kender zsinórból 6 szálat összekötött és a cső egyik végét összehúzta és közben a zsinórokat is közé dugta. Jó szorosra kell kötni a végét, hogy ne tudjon kijönni a zsineg!
  • kitömte a tököt, de nem teljesen bucira. Kicsi anyagrésznek mindenképpen maradnia kell!
  • a kimaradt anyagrészt (a cső felső széle) begumizta (sima befőttes gumival), úgy hogy a 6 zsinór véget is hozzá fogta. Azért, hogy ez a gumi ne látszódjon ki, körbe tekerte  drótos papírzsinórral. A zsinórokat egy kicsit meghúzta, így lett meg a jellegzetes tök forma és az indákat is elkészítette.
  • a szárított hortenziát kisebb virágaira szedte és felragasztotta a tányérra (a tányér szélére csak) és a közepére ültette a tököt.

A tál is saját készítmény, gyertyatartó és kerámiatányér előnyös házasságából jött létre. Hasonlót már én is leírtam itt.

2014-09-07 14.02.12

 

Gabi egy kreatív boltban alkot, az oldala itt található. Inspirációkat pedig mindig találsz nálam a facebook oldalaom.

Sütőtök dekoráció - újrahasznosított anyagokból

Nekem már napok óta őszi hangulatom van, ezért is jár az eszem a sütőtök díszeken. Tavaly is készítettem tök dekorációt, most is valami hasonlóhoz keresek inspirációt. Tartós díszt szeretnék, de itthon is megtalálható maradékokból. Ha jól megnézitek direkt nem is válogattam narancsos színűeket, mert rengeteg variáció létezik anyagra és színre is. A tavalyi dísz csipkéből készült, a leírását itt találjátok. De idén valami mást szeretnék, nektek melyik tetszik a legjobban?

Fonalgombolyag biztosan található itthon.
tokdekor_fonal

Natúr színekben is jól mutat az anyagból készült tök.

tokdekor_anyagbol

Zsákvászonból rusztikus lesz a végeredmény.tokdekor_zsakvaszon

Ha csillag van, akkor nekem már tetszik az biztos. De azért a papírmaséból és a zsinegből készült tökök is felkeltették az érdeklődésem. tokdekor_papir

Elegáns otthonba, csodás bársonyból készült tök dukál.tokdekor_barsony

Nekem legjobban a régi pulcsiból, esetleg szöveg anyagból készült tök dekoráció tetszik a legjobban. Ha nincs otthon, akkor a turiban biztosan lehet ilyen anyagot találni olcsón.Tokdekor_kotott

Vintage hangulatba illő szépség.

tokdekor_gombolyag

Nekem ő már túl romantikus, de a sorba gyönyörűen illik.

tokdekor_csipkesA transzferált sütőtök sem maradhat ki a sorból.

tokdekor_papir_transzfer

A képek forrásai az őszi Pinterest albumomban találhatóak, még több őszi hangulattal együtt itt.

A facebook oldalamon pedig mindig történik valami, gyere és csatlakozz!

Tök dekoráció - tök nélkül

Ha már Halloween akkor tök, de a lakásban nem akartam tárolni, mert gyorsan romlik. A saját töklámpásunkat már kifaragtuk és az erkélyen minden este teszünk bele egy gyertyát, de belül is szerettem volna néhány csinos “tököt”.

Az elsőt még szeptemberben, csipkéből készítettem el, ennek a leírását itt találjátok.

A facebook oldalamon minden héten választok egy témát, amelyhez inspirációkat gyűjtök. A héten a fonalmaradékok felhasználása a téma. A mai inspiráció elindította a fantáziám.  Fonalgombócokból készült az alábbi hátom tököcske, az eredeti képen nem is igy szerepelt, de nem baj, ez a saját verzióm. Az egyik szára dugó lett, a többié szőlőszár, de lehetett volna fahéj, kicsiny ágdarab, ami épp kéznél van. Kis filc és zsákvászon maradékából formáztam a leveleket. A kis szörmók drótdarabot is már régen eltettem, de most megtalálta a helyét. A drót nélkül is jól mutatna egyébként, ez nem lehet indok, hogy ne csináld meg!

Fonalgombóc tökök

Fonalgombóc tökök

A fonal témánál maradva tök pompont készítettem. A kacsot ragasztóval  kentem be és csigavonalra formáztam. A szárat  is csak fonalból tekertem, a leveleket masnira kötöttem.

Pompon tök

Pompon tök

A színes kapszulákat általában elteszem, majd jó lesz valamire mondással, most a narancssárgák tökéletesen használhatóak.  Az egyik “szára” barna szalag, a másiké szőlőszár. A levelekhez pedig két gombot ragasztottam, igy lett teljes számomra. Itt megintcsak bármi felhasználható, a levelek takarásához.

tok_kapszula

Nézz Te is körül mi van otthon és készítsd el a saját verziódat, ha egy picit körülnézel biztosan megtalálod a hozzávalókat. Ha van kedved töltsd fel az elkészült dekorációt a facebook oldalamra. Sok sikert!

 

 

Tök csipkés őszi hangulat

Szerintem sokunk inspirációs forrása a Pinterest, rengeteg jó ötletet találhatunk az oldalon, szépséges fotókat, jó kis tutorialokat. Itt találtam egy ötletet, szépen leírva, képekkel illusztrálva, amelyet a magam ízlésére formáltam. Eredeti ötlet itt található, ezúton is köszönet érte!

Kapásból azon kezdtem gondolkodni, hogyan tudom egyszerűsíteni a leírtakat, igy a sütőtöktök formájának egy meglévő anyagot kerestem, és egy csipketerítőre esett a választás. Fonál volt otthon, már erősen gondolkoztam, hogy mit kezdjek a narancssárga suba fonalammal, a botot nem volt nehéz összeszedni egy séta során az utcáról. A tömőanyag, pedig a jól bevált IKEA párna, amit jól átkereszteltek és egy kicsit drágább is, de még mindig remekül használható.

Előkészület:

elokeszulet

A csipketerítő szélében egy tűbe fűzött szalagot végigvezettem. Szuper, hogy eleve lyukas, annyira örültem az anyagválasztásomnak!  Ha nem csipkéből csinálnám egy kerek anyagot simán kilyukasztanék lyukasztógéppel, ezt a részt a levél úgyis jótékonyan eltakarja. Amikor végeztem, meghúztam a szalagot és masnira kötöttem. Azért masnira, mert csak a tömés után akartam a nyílást véglegesíteni. Jó alaposan kitömtem és formáltam a sütőtök formáját, egy egész párna tömőanyagát felhasználtam. Nem sajnáltam belőle, mert télre szét fogom szedni és a tömőanyagot majd másra használom. Amikor a forma kialakult, akkor egy narancssárga fonallal az inspiráción látottak alapján körbetekertem, a szalagot megcsomóztam, ezzel véglegesítettem a formát. Jó hosszú fonalat vágtam, mivel a fonalból még kell majd a szár körbetekeréséhez is. Ha nincs fonal otthon, szerintem a legolcsóbb megoldás vékony narancssárga szalagot venni, amelynek kb. 40-50 Ft métere. Ahogy meghúztam a fonalat, úgy alakult a sütőtök formája. A tetején megcsomóztam, a botot egyszerűen beszúrtam, a tömőanyag közepébe, amely megtartja amennyire kell. A levelek formáját egy papírlapra felrajzoltam és kivágtam, majd rápróbáltam a sütőtökre. A végleges levélmintát rátűztem egy barna, vastagabb anyagdarabra és kivágtam, középen kilyukasztottam és ráhúztam a szárra.

tok_reszletek

A pici anyagdarab még kiadott pár extra levelet, amelyet textilragasztóval ragasztottom a szár köré. A levélre vágott lyukon keresztül kihúztam a kötözésből maradt fonalat, ha itt rájövünk, hogy mégiscsak kevés a fonál, akkor ezt lehet orvosolni, hiszen a levél ápol és eltakar, csak kössük a meglévő fonálhoz az új szálat. A fa szárat szépen, akár több soron is körbe lehet tekerni, ízlés szerint. A kacs formájának kialakításához kétféle ragasztót próbáltam ki, ellentétben az inspirációban leírtakkal, nekem eszembe sem jutott a forró ragasztó használata. Azt javaslom, hogy textilragasztóval vékonyabn kenjétek be e fonalat, azzal a fajtával, amely nem rögtön köt, mert akkor van idő a formázásra és nem ragad az ujjatokhoz. Azzal, amely azonnal ragaszt meggyűlt a bajom, de azért vele is ki lehet alakítani a csavart formát, csak villámkezűnek kell lenni.

Már itt van az ősz, tetszenek a sütőtök dekorációk, még néhányat el fogok készíteni, úgyhogy érdemes visszanézni, vagy a facebook oldalamon követni, ott sokkal több kép van fent!

tok_keszen

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!