minamole

Bondex vintage effekt és metal wax tesztelés

Krisztina tesztelte a Trilak termékeit és kértem, hogy ossza meg veletek is a tapasztalatait. Szóval egy szárnyát bontogató hobby bútorfestő sorai következnek:
“Életemben először kerültem be a trnd tesztelési projektjeibe, aminek nagyon örültem! Főleg, hogy vintage festék témakörben, ami már egy jó ideje aktuális a háztartásban! Anyukám nagyon szeret festéssel, fantáziadúsan felújítani, átalakítani, visszakoptatni, antikolni. Én épp keresem azt a termékcsaládot, színvilágot, amivel a leendő házunkba felújíthatok néhány retro- és parasztbútort. A baráti körömben pedig annyi kreatív alkotó van, hogy három körös tesztelést is össze tudtunk szervezni.

Fotó: Krisztina

Szebbnél szebb ékszerdobozok születtek a bondex vintage fehér és szürke árnyalataiból, itt-ott izgalmassá téve egy kis metál ezüst waxszal. Alapvetően nekem nem színem a szürke, viszont az ezüst wax olyan varázst ad neki, hogy még nekem is tetszik!
Az effekt festék kiadóssága (1 doboz 7 nm-re elegendő) és fedőképessége (1 vékony rétegben is tökéletes) kiváló, nagyon meglepett, én két-három réteghez vagyok szokva.
A tesztcsomagban találtunk stencilt is, azzal azonban mindenki megküzdött, ugyanis nagyon vékony rétegben is a motívum alá folyt és elkenődött.
Két módszer vált be, az egyik, hogy kimosatlan ecseten felejtett szikkadt festékkel tunkolta át az egyik barátnőm a stencilt, ami tökéletes eredményre vezetett, a másik pedig, hogy a waxszal stencileztünk, ami viszont csak a a fehér alapon mutatott jól.

Fotó: Krisztina

Ettől függetlenül nem ment el a kedvem a stencil jövőbeni használatától, sőt, Anyukámmal már új, nagy bútor felületre alkalmas motívumok után túrjuk a netet. Konkrét elképzelések vannak, csak találjuk meg a hozzáillőt!
Láttam más munkáit is a projektrésztvevők között, és más színek, pl. aranybarna wax és a tengeri köd vintage effekt nagyon felizgattak. Már tudom, hogy az aranybarna waxszal egy boros hordót fogok örökéletűvé tenni.
A következő lépés, hogy végre eldöntsem, mi az a szín, a sok szimpatikus közül (türkiz, antikolt vanília, homok, arany, púder), ami domináns szerepet kap a leendő otthonunkban 🙂
Remélem, a Bondex is bővíti azt a színrepertoárt, ami jelenleg a vintage szürke árnyalatait képviseli.”
Nagyon köszönöm Krisztinának, hogy részletesen beszámolt a teszt eredményéről, remélem segítettünk ezzel más kezdőknek is!

Készítsünk hópelyheket!

Már régen nem gondolnék a hópelyhekre, de nálunk még hó borítja a kertet és, mint sok helyen jóval nulla alatt van a hőmérséklet. A hópelyhet, ezt a fagyos szépséget otthonunk dekorálására is felhasználhatjuk. A ház körül megtalálható maradékokból el lehet készíteni a következőket.

Egy kis maradék fából rusztikus dekoráció akár kültérre is, bár én biztosan gyönyörködni szeretnék benne.

snowflake_fa

Fotó: Pinterest

A hó csillogását egy kis csillámporral meg tudjuk idézni.

snowflake_frame

Fotó: Pinterest

Festhetünk is hópelyhet spencillel is, de az egyszerűbb formát akár meg is tudjuk rajzolni.

snowflake_kocka

Fotó: Pinterest

Festeni nemcsak kockára, de egy fatáblára, vágódeszkára is lehet.

snowflake_rustic

Fotó: Pinterest

Ha van szög és fonál, akkor 3D hatást is el lehet érni.

snowflake_string

Fotó: Pinterest

WC papír gurigából már számos állatfigurát készítettem a kisfiammal, de ilyen szép hópelyheket is lehet.

snowflake_wcpapirguriga

Fotó: Pinterest

Személyes kedvenc ez a drótból és gyöngyből készült darab. Akár egy vintage hangulatú esküvő kelléke is lehetne, annyira elegáns darab.

snowflake_vintage

Fotó: Pinterest

A gombos fiók is mindig tartogat alapanyagot, esetleg hópihéhez is.

snowflake_button

Fotó: Pinterest

Végül pedig egy szuper újrahasznosítás Szabó Katától, egy letört diófa ágat szeletelt fel, lefestette és transzferálta. Az iskolai karácsonyi vásárra készültek és a céges karácsonyfát díszítették. Egyedi és különleges díszek lettek.

15976956_10202774508159769_3898698897954901679_n

 

A képek forrásai és még több hópelyhes inspiráció a Pinterest albumomban megtalálható.

Még több inspirációért pedig kövess a facebook oldalamon.

Különleges és eklektikus lett a festett nászajándék

Honnan jött az ötlet, hogy ez legyen a nászajándék?

A barátaink már együtt élnek, egy teljesen berendezett háztartásuk van. Nem szerettünk volna egy olyan használati vagy dísztárgyat adni amilyen már esetleg van, viszont azt mindenképpen eldöntöttük, hogy egy egyedi emléket adunk nekik amilyet mástól biztosan nem kapnak.

A saját kezűleg készített ajándékban mindig több az érzelmi töltés, így kézenfekvő volt, hogy festek valamit. A bútorok közül pedig egy komód az, ami szerintem mindenhol jól hasznosítható, már egy kész lakásban is mindig lehet helyet találni neki. A fiatal házasok egy gyönyörű, minimál stílusban berendezett lakásban élnek, ide szerettünk volna becsempészni egy kicsit más stílust, de ami még belesimul a meglévő enteriőrbe.

Mennyire voltál biztos benne, hogy sikerül a meglepetés?

Izgultam nagyon, hogy vajon ami a mi ízlesünk szerint oda való azt vajon ők is úgy látják-e. De a fiatal ara azóta már mondta, hogy pont van egy olyan hely a nappaliban ahova terveztek valamit de még nem találtak meg azt a tárgyat, egészen eddig.

antibes_komod_elokeszuletMiért zöld, és miért pont az “antibes”  zöld?

A fehér az uralkodó szín a lakásban, ehhez a zöld remek kiegészítő szín. Mivel a komód eredeti színében legkevésbé sem izgalmas, sőt inkább unalmas bútordarab, ezért egy meglepő, dinamikus szín kellett. Így egyértelmű volt ez a gyönyörű és izgalmas zöld.

Stencilről mesélj, hogyan valósult meg?

Imádom egyedivé tenni a bútorokat, ez a legszebb része a festésnek. Itt tudom belecsempészni kicsit magam, az én elképzeléseim. Szinte minden bútorra festek mintát. Ennél is biztos voltam benne hogy kell rá valami, amitől egyedi lesz. Tetszenek a vintage babérkoszorúk, de az önmagában tartalom nélküli feliratokat nem szeretem. Ezért találtam ki, hogy az alapban üres de bármilyen betűvel vagy  számmal rendelhető koszorúba az ifjú pár neve és házasságkötésük dátuma legyen. Andi a Pagina Galériától pontosan érezte, hogy mit szeretnék és megtervezte nekem.antibes_komod_rejtett_reszlet

Kérlek, írd le milyen festéket és technikát alkalmaztál?

Annie Sloan Chalk Paint festékkel festek mindent. Imádom a színeit, hogy mindenre rákenhető. Nem kell előtte napokig csiszolni a felületet. Leszereltem róla a régi veretes fogantyúkat, a csavarok helyét és a felületet itt-ott kijavítgattam tapasszal, összecsiszoltam és már mehetett is rá a festék. A zöld a külső felületeken 3 rétegben, a fiókok külső oldala és belseje fehérrel szintén 3 rétegben került lefestésre. Utána a zöldet csiszolópapírral visszacsiszoltam annyira, hogy néhol visszajöjjön a fa  eredeti színe. Ez után jön a minta festése majd átlátszó wax-szal kezeltem, ettől gyönyörű érett színe lett. A fiókok külső oldalára a mintát részletekben újra felfestettem. Szeretek olyan helyekre festeni ami nem látványos, ahol csak néha, a használat során bukkan elő. Számomra ettől lesz kedves és szerethető egy bútor. A fiókokat belül vízbázisú lakkal fixáltam. Mikor így készen volt egy kis fehér “ködöt leheltem” rá az éleknél szárazecset-technikával. Ez szintén egy olyan aprósag, ami szemmel elsőre láthatatlan, csak ha közelről alaposan megnézzük, akkor látszik. Összképben csak kicsit hamvasabb tőle a bútor. Már csak a fogantyúk hiányoztak, nekem a kristály gombok tetszenek a legjobban, amire lehet és a stílusa elbírja arra azt teszek. A régi bútorokat kicsit különccé, eklektikussá teszik.

antibes_komod_keszMi volt az ajándékozottak reakciója?

A nagy forgatagban meg kellett szervezni, hogy mivel mi nem tudtuk odavinni hozzájuk az ajándékunkat, őket kellett az ajándékhoz vinni, ami a hallban állt. Nem volt egyszerű, a férjem Andrist, a vőlegényt “vadászta” le a násznép kezei közül, én Ágit.

Meglepődtek és nagyon örültek. Persze mi is, mert végre odaadhattuk és láttuk, hogy jól döntöttünk mikor ezt kitaláltuk és megszerveztük.

Köszönöm a lehetőséget, hogy elmesélhettem ennek a csodás bútordarabnak a történetét. Sok boldogságot az ifjú párnak!

Ötlet és megvalósítás: Székely Herczeg Ágota,  ART és más

Egyedi stencil: Pagina Galéria

Festék: Annie Sloan Hungary

Karácsonyi párna - ajándékba is.

A zöld párna nagyon uncsi volt, kellett valami, ami feldobja! A karácsonyi stencil régóta várt már felhasználásra. Azért vettem meg, mert nagyon szépek a betűk formái, de persze nem nagyon gondoltam át mire is szeretném használni. Most viszont megszületett az ötlet, hogy legyen karácsonyi stencilezett párnánk!

A stencilt cellux segítségével rögzítettem a kivasalt anyag közepére. A párnahuzat a Jysk-ből való, leárazáson vettem, ó ez jó lesz még valamire felkiáltással! Textilre textilfestéket a Pentarttól, egyébként a feliratos stencil is onnan van, Stamperia gyártmány. Nagyon kevés festéket használtam szivacsecsettel dolgoztam. Amint kész lett a felirat még nem lélegezhettem fel, mert nagyon üres volt még a felület. A hópihés stencilt a Decor Labortól már többször is felhasználtam, adta magát, hogy a feliratot ezzel egészítsem ki.

parna_reszletek

Az anyag egy picit durva, de jól mutatnak rajta a hópihék, a negyedik minta stencilezésére bele is jöttem. Hagytam megszáradni, tipp még, hogy sütőpapíron keresztül érdemes átvasalni száradás után.

A kész párna megtalálta a helyét, a gyerekszobában fog lakni a karácsonyi ünnepek idején. Lehet egy kicsit tovább is, mert nagyon szép lett és remekül mutat.

parna

Ha több inspirációt szeretnél, kukkants be a facebook oldalamra.

Festett karácsonyfa

Már régóta szerettem volna festett karácsonyfákat. Bőven gyűjtöttem inspirációt is, ámde sehogy sem jutottam hozzá megfelelő fenyő alaphoz, mígnem egy kedves olvasóm megajándékozott 3 fenyő alappal. A férje készítette, aki nem is fával foglalkozik, csak hobbiből készít ilyen szépségeket. Szépen kivágott három formát kaptam.

A Pentart Decor Soft festékének olivája és burgundi vöröse nekem maga a karácsony. Így ezeket a színeket és persze fehéret használtam a fácskák megfestéséhez.

Minden fát fehérrel alapoztam le, ez persze nem kötelező. Az elsőt a Decor Labor hópihés sablonjával díszítettem. A másodiknál celluxot használtam a csíkok elkészítéséhez, de csak szemre mértem a csíkokat, hogy ne legyen nagyon szabályos.  A harmadiknál pedig megmaradtam az egyszerű minta nélküli variációnál, de akár az is lehet, hogy egy kicsit kifogytam az ötletekből, esetleg némi lustaság is felmerülhet, mint indok! 🙂 A lényeg, hogy ők így hárman nagyon csinosak!

A végleges helye a díszkandalló belseje lett.

fenyok_kandalloban

Karácsonyi inspirációkat találtok a karácsonyi Pinterest albumomban. Találkozzunk a facebookon is!

 

Stencillel sokkal szebb lesz!

Egy régi tálcát szerettem volna megszépíteni. Amióta megérkezett az új stencilem, már alig vártam, hogy felhasználhassam. A mintát először egy vágódeszkán próbáltam ki, de nagyon könnyű vele dolgozni, nem kell félni tőle, csak el kell kezdeni használni!

Nem használtam semmit, hogy a tálcához rögzítsem a sablont, de bonyolultabb minták esetén javasolt ragasztóspray használata. A tálcát először két rétegben lefestettem Annie Sloan Country Grey nevű  krétafestékkel. A minta színe ugyancsak Annie Sloantól az Oliva lett.

A sablonra merőleges mozdulatokkal, szivacsecsettel vittem fel a festéket, de próbáltam már sima ecsettel is, azzal is könnyedén festhető. Az a jó, hogy nem kell mindet mintát felhasználni, itt most kihagytam a kicsiket, csak a virágokat festettem be.

talca_elokeszuletek

Előkészületek

Amint megszáradt a festék már láttam, hogy túl színtelen még az egész, ezért a maradék Oliva festéket elkezdtem egy száraz ecsettel és határozott mozdulatokkal felpacsmagolnia a tálcára. Ha túl sok került fel, akkor egy nedves ronggyal visszatöröltem. Mivel volt otthon Pentart zuzmózöld Dekor Paint Soft festék is, ezért még abból is került rá. A sötét és a világos zöld szép összhangba került.

Stencilezett tálca részletek

Részletek

Amikor úgy gondoltam, hogy eléggé antikolt a hatás, akkor tiszta viasszal átkentem és egy kevés sötét viaszt is felvittem rá. Jó alaposan átdörzsöltem és alig vártam, hogy megszáradjon, azonnal használni akartam.

Stencilezett, antikolt tálca

Stencilezett, antikolt tálca

A stencil a Decor Labor Kisdiófa utca 12. névre hallgat, kicsi méretű és itt kapható. A facebook oldalamon pedig minden nap talász inspirációkat.

Ha szép minta kell, akkor stencil!

Egy különleges minta remekül feldobja az üres felületeket. Mintákat sokféle technikával lehet felvinni a felületre, de most az egyik legegyszerűbbet szeretném bemutatni: a stencilezést. Hatalmas volt az öröm , amikor megérkeztek a Decor Labor csinos stenciljei, de persze rögtön meg is ijedtem, hogy ezt hogyan is kell csinálni. Elolvastam a szakirodalmat, mivel már több DIY blogger társam is használta már sikerrel. Kiokosítva magam, már bátrabban vágtam neki a feladatnak.

A stencilt elhelyeztem a felületen és a széleit cellux segítségével rögzítettem, azzal a fajtával, ami könnyen visszaszedhető. A célom az volt, hogy a végeredmény egy kicsit rusztikus legyen, ne legyenek tűélesek a vonalak.  Ezt a hatást azzal értem el, hogy szivacs helyett sűrű ecsetet használtam a festék felviteléhez, vagyis finom tunkolásnak nevezném inkább. Az alábbi képeken jól látszik, hogy a minta réseit nem mindenütt tölti ki tökéleten a festék. Nem használtam ragasztó sprayt, hanem ahogy a mintával haladtam, úgy nyomtam le az ujjaimmal a stencilt. A végén még nagyon finoman meg is csiszoltam, hogy kopottabb legyen.

Stencil közelről

Stencil közelről

A felület, amit kiválasztottam tulajdonképpen egy hokedli, az a fajta, amelynek a tetejét fel lehet nyitni. Annie Sloan krétafestékkel festettem, Coutry Grey színben, a stencilezett minta színe pedig Duck Egg blue. Készítettem néhány fázis fotót, amelyen megpróbáltam érzékeltetni, hogy a felület hogyan érte el végleges textúráját.

Az első részen a festett felület a stencillel, a másodikon a tiszta waxolt felület, majd az utolsón a mélységet a dark wax adta meg.

stencil_3_fazis

festve / clear wax / dark wax

A hokedli most íróasztalként funkcionál egy kis embernek, de ha kell akkor remek fotós háttér is.

stencil_kész

A stencilt, a használat után azonnal tiszta vízzel elmostam, mivel a festék vízbázisú, így viszonylag könnyel le is jött. Ahol kissé megmakacsolta magát, ott mosogatószivaccsal finoman átdörzsöltem. A stencil vékony, de strapabíró anyagból van, ezért többször is felhasználható és persze fel is fogom! Már kinéztem a következő megszépítendő felületet!

Hasznos információk:

További megvalósult stencil minták más DIY bloggerektől az otthonkommandó oldalán találhatóak itt.

A stencil pedig A Decor Labor oldalán itt megvásárolható , amely a romantikus Chateau Loire névre hallgat.

minamole facebook oldala itt üzemel.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!