minamole

Mutatós dinnyés ötletek

Ha nyár, akkor dinnye. Ha nem épp eszed, akkor használd inspirációnak. Dekorálj mindent dinnyésre!
Az első rögtön egy hasznos tárgy, kulcstartó, amely a nyarat idézi.

Dinnyés tasakból kétfélét is hoztam, mert mindkettő szuperül néz ki. Apró kincsek, nyári emlékek elrejtésére kíválóan alkalmas.

Mindenképpen ki kell próbálnom ezt az ötletet! Nyári pompon!

Uncsi a fehér? Legyen dinnyés!

Gondoltál arra, hogy ilyen vidám cserepet készíts?

Mindent,de mindent lehet dinnyésíteni! A gyümölcssaláta menőbb dinnyés kanalakkal.

Szülinapra, kerti partira először zászlófüzér,

 

majd tálca is készülhet

majd poháralátét

esetleg, pohár, befőttesüveg, így teljes lehet a kínáló szett

A szappan szó szerint hab az egész dinnyés balhén!

Nyáron könnyebb láblenyomatot is készíteni

A tütü szoknya mindig csinos

A betűdekorációt is lehet nyáriasítani

Nagy  melegben, a papírlegyező is stílusos

Koszorú, akár újrahasznosított anyagokból

Üdvözlőtábla a kerti partihoz

Minden kép forrása a Pinterest albumomban és még sok dinnyeség!

Régebben is gyűjtöttem dinnyés inspirációkat, azokat itt találjátok.

A kis felfedező tökéletes szülinapja

Beatrix megmutatta nekünk kislánya első születésnapjára készült dekorációt is egy éve. Ahogy az elsőre a másodikra is rendkívüli módon készült és rengeteg ötletet vitt bele az elkészítésbe. Nagy örömmel mutatom be Judit 2. szülinapját, amelyet édesanya kreativitása és szeretettel készült dekorációja tett egyedivé.

Beatrix így írt nekem:

„Mi lehet fontosabb az első tökéletes szülinapnál? A második! A kislányom érdeklődve szemléli a körülötte lévő világot és élvezi, hogy minden róla szól. Már nem annyira babás, mint egy éve.  Napokkal a nagy nap előtt mondogattam már neki, hogy szülinapja lesz, amit úgy gondolom, hogy meg is értett.”

Mi inspirálta az idei év dekorációját, meséld el miket készítették?

„Nagy kedvenc Dóra a kis felfedező mese, így adott volt a party témája.
Dórás ruhát ma már szinte minden baba-ruhás boltban lehet kapni, így mi is egy ilyenben vettünk ruhát, mivel 1500 Ft-ba került nem gondoltam arra, hogy én kezdjek el varrni egyet. Az ünnepelt szék szoknyája lila/rózsaszín krepp papír csíkokból készült, egy tekercs ára kb. 90 Ft és csak a felét használtam el.

Judit_szulinap_2.2A Pinteresten találtam Dórás figurákat keretbe foglalva, azokat rászerkesztettem A/4 lapra, kinyomtattam és máris kész volt a Dórás székszoknya az ünnepeltnek. A vendégek székére szánt figurákat is a saját nyomtatón készítettem. A mesében szereplő összes figura „meghívást” kapott. Ollóval körbe vágtam a figurákat és gyurma ragasztóval rögzítettem. Az asztaldísz néhány műanyag pohár segítségével készült. 3 poharat félig töltöttem sóval, szalvétából pomponokat hajtogattam és ezeket beletettem a só tetejére. World programba szerkesztettem a feliratokat és a figurákat is. A pohár méreteihez igazítva nyomtattam, és hurkapálcára ragasztottam, majd belenyomtam a pohárba. Minden szereplőből egy jobbos és egy balos kivitel készült, hogy az asztal mindkét oldalán ülő vendégeknek hasonló élménye legyen.

Judit_szulinap_2A meghívó egy hátizsák, benne a mesében is szereplő térképpel. Lila karton a 150 Ft/A0 ív. szerencsére találtam térkép mintájú levélpapírt, amelyből 20 db-ot használtam fel ennek költsége: 1050 Ft. Ezek segítségével készült természetesen saját kivitelben a térkép, amellyel a vendégek eltalálnak a szülinapra. judit_szuletesnap_2.3

A külön terem ajtaján üdvözlő szöveg fogadta a vendégeket. Szintén A/4 papírra pár kedves sor, és Dóra került a barátaival. Mindent az otthoni nyomtatón nyomtattam, de nem kellett több, mint 20 oldal az egész dekorációhoz. Persze fontos volt, hogy egy oldalra több figurát is nyomtattam, ezzel is spórolva a tintával és a papírral. Mindent összevetve kb. 1500 Ft összköltségből meg volt a szülinapi dekoráció. Nem nagy összeg, ha figyelembe veszem a gyermekem összes kis virtuális barátja, Dóra és a többiek is jelen voltak a zsúron.

Az ünnepi torta a cukrászdában készült. Elmondtam mit szeretnék és fotó alapján, némi változtatással, el is készítették. Juditkám nagyon boldog volt, a vendégek is jól érezték magukat. Kell ennél több?

Boldog szülinapot!

Boldog szülinapot!

Köszönet a csodás képekért és a megtiszteltetésért, hogy megint bemutathattam Judit szülinapját! Boldog szülinapot kívánok a 2. éves Juditkának! Éljen! Éljen! Már most várom a 3. szülinap témáját!

Szalvétából hajtogatott gömbhal.

Ez a hal tulajdonképpen ráknak indult. Szerettem volna egy szép piros pompon rákocskát készíteni, de az otthon  készleten lévő papírszalvétának csak a legfelső rétege volt piros. Így egy pöttyös-csíkos labdát kaptam a végén, a legkevésbé sem hasonlított rákra. Azt gondoltam gömbhalként viszont csinos lehetne.

Szalvétából már készítettem pompont, amit le is írtam itt, így most ezt nem ismétlem meg. Az uszonyát és a farkát, valamint a szemét színes papírból készítettem el, ez az a fajta, amit az IKEA-ban lehet kapni. A gömbhal szeme sehogy sem mutatott és végül egy öntapadós felületű gumikoronggal egészítettem ki. Ezt így lehet kapni, bútorok lába alá szoktam tenni.

 

hal_elokeszuletek

Egyszerű hozzávalókból készült a gömbhal

A papír kiegészítőket kétoldalú ragasztóval (ha lett volna otthon) szerettem volna felragasztani, de mivel nem volt, így önmagába visszahajtott cellux lett a megoldás. A farkát és az uszonyt szabad kézzel rajzoltam meg, a kört pedig egy flakont körberajzolva kaptam meg.  Aki még soha nem készített ilyet annak is szerintem maximum fél óra alatt elkészülhet.

halacska

A szalvéta gömbhal eredeti élőhelyén érzi jól magát.

A fotózáshoz pedig egy kék ombre sál és némi szalag adta a hátteret. Azért is készült a gömbhal, mert egy kedves olvasóm megkért, hogy keressek neki tengeri inspirációkat kislánya első szülinapjához. Nemsokára jönnek az inspirációk is és várhatóan a csuda szép szülinapi dekort is megmutatom, amit az anyuka készít saját kezűleg.

Ha van kedved csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol minden nap más inspirációt töltök fel.

 

Tök dekoráció - tök nélkül

Ha már Halloween akkor tök, de a lakásban nem akartam tárolni, mert gyorsan romlik. A saját töklámpásunkat már kifaragtuk és az erkélyen minden este teszünk bele egy gyertyát, de belül is szerettem volna néhány csinos “tököt”.

Az elsőt még szeptemberben, csipkéből készítettem el, ennek a leírását itt találjátok.

A facebook oldalamon minden héten választok egy témát, amelyhez inspirációkat gyűjtök. A héten a fonalmaradékok felhasználása a téma. A mai inspiráció elindította a fantáziám.  Fonalgombócokból készült az alábbi hátom tököcske, az eredeti képen nem is igy szerepelt, de nem baj, ez a saját verzióm. Az egyik szára dugó lett, a többié szőlőszár, de lehetett volna fahéj, kicsiny ágdarab, ami épp kéznél van. Kis filc és zsákvászon maradékából formáztam a leveleket. A kis szörmók drótdarabot is már régen eltettem, de most megtalálta a helyét. A drót nélkül is jól mutatna egyébként, ez nem lehet indok, hogy ne csináld meg!

Fonalgombóc tökök

Fonalgombóc tökök

A fonal témánál maradva tök pompont készítettem. A kacsot ragasztóval  kentem be és csigavonalra formáztam. A szárat  is csak fonalból tekertem, a leveleket masnira kötöttem.

Pompon tök

Pompon tök

A színes kapszulákat általában elteszem, majd jó lesz valamire mondással, most a narancssárgák tökéletesen használhatóak.  Az egyik “szára” barna szalag, a másiké szőlőszár. A levelekhez pedig két gombot ragasztottam, igy lett teljes számomra. Itt megintcsak bármi felhasználható, a levelek takarásához.

tok_kapszula

Nézz Te is körül mi van otthon és készítsd el a saját verziódat, ha egy picit körülnézel biztosan megtalálod a hozzávalókat. Ha van kedved töltsd fel az elkészült dekorációt a facebook oldalamra. Sok sikert!

 

 

Szülinapi dekoráció - kettő azaz 2

Ezen a héten a családunk szülinapi lázban ég, hiszen a legkisebb, két éves lesz október 27-én. A szülinapi dekoráció egy részét szeretném sk elkészíteni, a facebook oldalamon már bemutatott inspirációk alapján. Ma a kettes szám készült el szalvétából.

Amikor megtaláltam ezt a képet a neten, tudtam, hogy meg kell csinálnom a saját verziómat. Azt gondoltam ki, hogy papírszalvétából készítek pomponokat, az alapot vastag kartonból vágom ki és ragasztópiszollyal ragasztok, a terv jónak tűnik! Már sok pompont készítettem, de azokat fonálból, itt találjátok az őszi ajtódíszt, ami 30 pompon felhasználásával készült.

A szalvétagombóc elkészítésére a Pinteresten kerestem rá és több képből és leírásból raktam össze a saját variációm. A szalvéta itthon volt, IKEA-ban vásároltam, 16cm x 16cm-es (összehajtva), de ha nem lett volna a dekorációhoz illeszkedőt bárhol be lehet szerezni. Egy pici odafigyelés, hogy ne csak a felső réteg legyen szivezve és én egyszínűt javasolok, mivel a minta nem jérvényesülne. A széthajtott szalvétát a hajtások mentén 4 egyforma négyszögre vágtam, ezeket egymásra tettem és legyezőnek összehajtottam, a képen is látható, hogy elég sűrűre. Nem gond, ha nem tökéletesen egyformák a hajtások. Középen egy erős fonállal elkötöttem, a közepét csak szemmel lőttem be, de egy egyszerű összehajtással meg lehet állapítani, az hol is van. A végét el lehet dönteni, hogy valaki levágja-e egyátalán, vagy kerekíti, én végül a háromszögre vágtam. Fontos, hogy még a legyező formában le kell vágni a végét, én kétszer is elfelejtettem és nagyon másként nézett ki igy a pompon. Nem voltam boldog!

Szalvéta pompon készítés, első lépések

Szalvéta pompon készítés, első lépések

A lapokat óvatosan széthúztam, mivel felragasztom őket, nem gömbre, csak félgömbre. A lapoknak 2 rétege van (kivéve ha 3 rétegű szalvétával dolgozik valaki), a rétegeket a az oldalsó széleknél (amely alulra esik) érdemes szétválasztani nagyon óvatosan. Ha szakad itt nem feltünő, mert szakadni fog várhatóan, de ez persze nem gond! Szépen elrendeztem a rétegeket és tulajdonképpen már kész is egy félpompon.

Szalvéta pompon készítés, tupírozás

Szalvéta pompon készítés, tupírozás

A pompongyár újra beindult és 10 darab készült el. Az itthon lévő karton 48 cm magas, így ekkora számot vágtam. Először kézzel felrajzoltam a 2-est és hozzánéztem a kész pomponokat, nem akartam, hogy túl széles legyen a karton és kilógjon. Ez után vágtam csak ki az alapot, amely 7 cm széles lett. ha valaki kisebb vagy nagyonn szalvétával dolgozik, az persze ahhpz mérje a szám vastagságát. A ragasztás után még lehet csinosítgatni a széleket, ha esetleg kilógnak, picit nekem is kellett.
Először elrendeztem a gombócokat és kipróbáltam, mennyire kell szorosan egymás mellé ragasztanom, hogy csinos legyen. Na itt gyorsan ki is derült, hogy még 4-5 pompon bizotsan kell. Javaslom a sűrű elhelyezést, az mutat igazán. A ragasztópisztollyal gyorsan fel lehet helyezni a gömböket a karton közepére. A kettes szám felső részébe két lyukat fúrtam, hogy fel tudtam akasztani, azért kettőt, hogy biztosan egyenesen álljon. A szalvéta szinéhez illeszkedő szalagot válaszottam, de ez akár lehet kontasztos is, ez egyéni ízlés dolga. Ezen a héten a nappali ajtaján fog lakni, nem csak egy napra fogom kitenni. Nagyon látványos lett és örülök, hogy elkészítettem. Egyszerűen imádom! A terv jól működött!
kettoAki elkészíti és meg szeretné mutatni nagyon örülnék neki, a facebook oldalamra fel lehet tölteni!

A kész pompon

A kész pompon közelről, 1 szalvétából készült

 

 

 

Bohókás pompon koszorú

Őszi hangulatot szerettem volna a lakásba varázsolni, a lehulló levelek szineit becsempészni. Amikor megláttam a színes suba fonalakat akkor meg kellett vennem őket, a színek tökéletesek voltak. Ezután gondolkodhattam, hogy mit is kezdhetnék én egy halom suba fonallal. A színek klappoltak, de mégis mit csináljak belőlük?

Az első ötlet az volt, hogy pompon szőnyeget fogok gyártani, inspirációt keresve viszont megtalálam egy nagyon helyes koszorút a neten itt a pompon szóra keresve (nem pompom ahogy én eredetileg leírtam, mert ő gyermekkorom rajzfilmhőse leginkább!) Tehát pompon koszorú. Következő lépés: hogyan csináljunk csinos pomponokat? Van már erre is célszerszám, de majdnem 2000 Ft az ára, igaz 4 méretben is megkapom rögtön, de ezt most kihagytam. Két módszert találtam a neten az egyik az ujjracsavarós, a másik a sablon készítős, arra tekerős. Az ujjra tekerős könnyebb és kéznél van, így azzal kezdtem. Nekem nem jött be, mivel nem tudtam egyedül szorosan összekötni a  közepén, mielőtt lehúzom az ujjaimról . Kicsit csúszkált is a fonal, mert elég sokat kell feltekerni, hogy jó duci gömböt kapjak és tuti elbénáztam valamit, így maradt a sablon. A sablon mérete egy aventes pohár, mivel ez volt kéznél és jó méretűnek tűnt, a közepe egy kapszula lett. A karton egy tápszeres doboz,  de bármely vastagabb doboz jó. Nem kell nagyon merevnek lennie, a fonal tekerése közben jó, ha tudod egy kicsit hajlítani. Kettő dupla fogyott el 30 pompon alatt. Szóval sablon kész, két darabot vágtam, mert így írták és kezdődhetett is a gyártás. Nem tudok aranyszabályt, inkább azt mondom, hogy jó ducira kell tekerni, íme egy kép, ha ez segít.

pompon előkészületek

pompon előkészületek

Kell egy próbagyártás és abból rögtön mindenki rájön mennyit kell feltekerni, de a lényeg , hogy ne szorítsátok a papírra. Én az elsőt túl szorosra tekertem, mert valamiért azt gondoltam, hogy az úgy jó lesz, de nehezen tudtam levágni. Csak lazán! Amikor úgy gondoljátok, hogy elég duci, akkor a sablonok között éles ollóval el kell vágni és egy hosszú fonállal szorosan megkötni a közepét, még a sablonok lehúzása előtt. Szorosan, mert kicsúszkálnak a fonaldarabok, ha nem tökéletes nem gond, utólag lehet fodrászkodni. A gyárban 30 db pompon készült el, tulajdonképpen azért, mert ennyi fonalam volt. A koszorú alapja egy 25 cm átmérőjú koszorúalap,  de kartonból is ki lehet vágni az alapot.

pompon_kozeli

pomponok közelről

A pomponokat amikor összekötöztem, hosszabb fonalat hagytam (kb. 30 cm), hogy az alapot majd átérjék a kötözésnél. Mielőtt nekiláttam volna, a koszorúalap köré elrendeztem a színeket, ez után jöhetett a kötözés, rendezgetés, forgatás. Ez a része volt a leggyorsabb, mivel csak masnira kötöttem, így könnyen lehetett forgatni, mozgatni őket. Nem is fogom az alapra ragasztani, mert így még újra fel tudom majd használni. Kell is majd, mert egyhamar nem indítom be a pompongyárat. Tetszik? Nálunk a bejárati ajtóra költözött, de belülre, hogy sokat lássam!

pompon_kesz

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!