minamole

Szülinapi kitűző filcből, 5 perc alatt!

Nem volt sok időm elkészíteni a kitűzőt, a vendégek már majdnem megérkeztek, a szülinapos már ébredezett. Nem is értem, miért felejtettem el, ezt a fontos dekorációt.  Azt hiszem a tény, hogy a szülinapi tortát én sütöttem, kiütött sok hasznos gondolatot a fejemből.

Összehasonlítva a tavaly készült kitűzőt, amelyről itt írok, látszik, hogy akkor még több időm volt varrogatni. Idén egyszerűsítettem. Radikálisan. Az alapanyag filc, ugyan vett a férjem kitűző alapot, nagyon ügyesen és egyedül, de kibontva arra kellett rájönnöm, hogy mindkettő el van törve. Remélem visszaveszik.

Szóval a 3-as számot még anno nyomtattam, amikor órát készítettem filcből, egy olyan betűtípust kerestem, ahol a számok eléggé karakteresek. Ahhoz, hogy a szélek szépek legyenek, a sablont cellux segítségével rögzítettem a filcre. Így pillanatok alatt körbe lehetett vágni. A kört a csillagos filcre, egy pohár segítségével rajzoltam fel és cakkozó ollóval vágtam körbe. A számot áttetsző textil ragasztóval felragasztottam. Mivel a kitűző alap nem volt működőképes, egyszerűen pár öltéssel felvarrtam arra az ingre, amit remélem, hogy másnap rá tudok könyörögni. Már az is több időbe került, hogy mindezt leírtam, gyorsan elkészül és nagyon büszke a viselője, hogy ő már három!

Mivel Marci a barátnőjével Laurával ünnepli a szülinapját, ezért egy csajos verzió is készült, akárcsak tavaly!

Boldog szülinapot Laura és Marcell!

szülinapi kitűző

csajos és pasis

Szülinapi kitűző felvarrva

Felöltve

A facebook oldalamon sokkal hamarabb megmutatom, amit csinálok, gyere és csatlakozz itt.

Készüljünk az ünnepre!

Kokárdát mindenképpen szerettem volna készíteni, mivel volt itthon hozzávalóm. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik irányból olvassuk a kokárda színeit és melyik a helyes típus. Szerintem az a lényeg, hogy a gyermekem is viselje és idővel, ha felfogja majd megtanulja miért hordjuk.

Három, megfelelő színű filc, ami akár maradék is lehet, hiszen annyira kicsi kell csak. Cakkozó ollót az IKEA-ban szereztem be, a kör alapja pedig a cumisüveg kupakja, pont jó méret. Az jól látszik, hogy nem tudom még rendesen használni a cakkozó ollót. A rétegeket összeragasztottam, de a végén, a biztonság kedvéért még össze is varrtam középen. Alulra lehet speciális kitűző alapot használni, de most csak egy kis biztosítótűt szúrtam bele.

Kokárda

Marci kokárdája – a bölcsis jele, a csillag benne van!

Szeretnék bemutatni három magyar kézművest, akiktől be lehet szerezni gyönyörű kokárdákat, ha nincs kedvetek készíteni. Magamnak sem készítettem, mert megláttam Rozsiboutique standján az alábbi kitűzőt és nem volt kérdés: kellett.

 

Kokárda - Rozsiboutique

Rozsibutique bőrből készített kitűzőt
Forrás: https://www.facebook.com/pages/Rozsiboutique/238534866202694

A bölcsis jelet szerintem azért jó ötlet felhasználni, mert a kicsik felismerik és már biztosan szeretik a saját jelük. Ha ennyire szépek, akkor meg pláne hordani akarják! mARTeee gyönyörű horgolt kokárdáit érdemes megnézegetni.

Kokárda kollázs 02

mARTeee ART vagány horgolt kitűzői
Forrás: https://www.facebook.com/pages/mARTeee-ART/347428435268831

Dekor ABC mesterien készít személyre szabott betűket és szezonális díszeket filcből, természetesen kokárdái is vannak. Érdemes megnézni a munkáit, nem véletlen választottam ki ebbe a sorozatba, már nekünk is van több általa készített betűnk.

DekorABC kokárdái

DekorABC kokárdái
Forrás. https://www.facebook.com/pages/dekor-ABC/153723618036802?fref=ts

Az alkotóktól engedélyt kértem és kaptam a munkájuk bemutatásához.

Szülinapi dekoráció - kitűző

Az ünnepeltet is ki kell dekorálni a szülinapján, nem csak a lakást és a tortát. Készítettem egy szép kitűzőt a nagy napra. Együtt ünnepli a kis barátnőjével eme jeles eseményt, így  rögtön csináltam kettőt, egy csajosat és egy pasisat.

Az alapanyag filc, a gombok a bölcsis jeleket szimbolizálják, és a színek illenek a dekorációhoz. A köröket különböző méretű kupakok körberajzolásával kaptam. A varráshoz nem kell nagy gyakorlat, de aki ehhez sem mer hozzáfogni, akkor áttetszőre száradó textilragasztó a megoldás, a számokat azzal ragasztottam fel. Mégegyszer mondom: áttetszőre száradó, mivel az elsőt elrontottam, tessék tanulni a hibámból! Ma már ki is próbáltuk, egész jól tűrte, hogy rajta van. Sima biztosítótűvel rögzítettem a ruhájára, de erre is létezik szebb és olcsó megoldás, csak nem jutottam el a kitűzőalapért a megfelelő helyre!

Szülinapi kitűzők

Update: A hétvégén mindkét nap viselte a kitűzőt a kisfiam, ami remekül vizsgázott! Jól tartott, nem esett le, nem zavarta és ezért nem is tépte le. Mindenkit biztatok, készítsen ilyet az ünnepeltnek! Öröm és büszkeség látni a szülinapost az én általam készített kitűzővel!

 

Hasznos apróságok gyerekeknek

Jövő héten indulnak a dolgos hétköznapok a gyerekeknek. Az én kis családomat a bölcsödei beszoktatás tartja izgalomban. A bölcsödei/óvodai jelek ma már készen kaphatóak, de én szerettem volna a kis kék csillagot, amely a kisfiam jele lesz, saját kezűleg elkészíteni. Szerencsére nem annyira bonyolult forma! Ha már benne voltam, akkor gyorsan készítettem egy „M” betűt is neki a kis bőröndjére, amelybe a személyes holmijait pakoljuk utazáskor. Az alapanyag filc, kis tömőanyagot használtam csak és egyszerű pelenkaöltéssel varrtam össze a két oldalt. Kis szalagot varrtam hozzájuk, hogy felakaszthatóak legyenek.

Most még a bőröndön laknak:

csillagom 

A sulikezdéshez pedig egy uzsonnástasakot szeretnék megmutatni, amelyet még akkor varrtam, amikor picike volt és azóta is folyamatosan használjuk – ez azért már látszik rajta. Mivel bölcsibe még nem kell ilyen, ezért az iskolások szüleinek ajánlom nejlonzacskók helyett. Hasonlóakat (szebbeket) a Meskán is meg lehet vásárolni, ha valaki nem tudja megvarrni. A lényege, hogy viaszos vászonból készült, igy varráskor nagyon egyszerű vele dolgozni. Ha kifolyik benne valami, nem ázik el, könnyen tisztítható, egyszerűen nyitható és zárható tépőzárral. Ezzel is környezettudatosabbá tudjuk nevelni a kicsiket! A varrás menetét Martha Stewart oldaláról lestem el. Az incheket is át lehet számolni, de saját méretű táskát is ki lehet találni, attól függően, hogy mit szeretnénk belerejteni. A videó nagy segítség az elkészítésben. Méterben is lehet kapni viaszos anyagokat, nagyon sokféle mintával én a JYSK-ben vettem.

uzsonnás táska

Ha tetszenek a megvalósult ötletek, kérlek csatlakozz a Facebook közösségemhez, ahol követheted az új bejegyzéseket, műhelytitkokat és a következő munkáimról információkat árulok el.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!