minamole

Galambrezidencia és toronyóra lánccal

Öt éve még csak kukoricaföld volt a ház helyén, a falu szélén található hosszú porta végében már csak a végtelen mező látszik. Tökéletes lakhely Erzsébetnek és Jánosnak, akik úgy döntöttek, hogy a közeli városból kiköltöznek falura. Szerettek volna egy hagyomány őrző házat építeni, ami köré hangulatában illeszkedő kertet álmodtak. Még csak egy éve költöztek be az újonnan épült vályog házba, és az elmúlt időszakot a ház és a kert további építésével és csinosításával töltötték.  Az első lakók tulajdonképpen nem is ők, hanem  János postagalambjai voltak, akik komoly maratoni versenyeken vesznek részt, az ő rezidenciájuk készült el a leghamarabb.

oszi_kert_galambhaz
Azt mondják, hogy még csak az út elején tartanak, rengeteg tervüket szeretnék még megvalósítani. Ez a kert még formálódik, de már most látni, hogy minden szegletében rejteget különlegességet. Falusi kertről van szó, a szó lehető legtisztább értelemében. Rendezetlen bájával, már a kapuban az az érzése a látogatónak, hogy jó lenne bemenni és felfedezni. A kapu fából készült és sötétzöld, klasszikus forma, a háziak saját kezűleg pácolták, természetesen.  Erzsi és János fontosnak tartják a hagyományok tiszteletét,  az újrahasznosítást, és János nagyon sok időt töltött és tölt most is a ház építésével, formálásával, a használati tárgyak elkészítésével.
A  ház alig látszik a sok növénytől, október közepén is még sok a vibráló színfolt. A kert tervezéséről így mesél János: “A kert három osztású: előkert virágokkal, konyhakert saját felhasználású zöldségeknek, valamint szántó. Törekedtünk arra, hogy a fák, amelyeket ültetünk virágozzanak és illatozzanak valamint levél színükkel is díszítsék a kertünk, ezért  végül a hárs, lilaakác és vérszilva mellett döntöttünk. A bokrok minden évszakban virágjukkal vagy termésükkel, de van amelyik színes vesszőjével teszi változatossá a kertünk”
Kis helyen sok ötlet, még a kuka is úgy van elhelyezve, hogy nemsokára körbenövi és takarja egy hóbogyó cserje. Itt minden tárgynak története van, amelyekről sokat mesélnek a háziak. Azt vették észre, hogy a régi eszközök elkezdtek vándorolni hozzájuk, hiszen sok ismerőstől is kaptak “régi kacatokat” amelyeket ők viszont, nagy becsben tartanak.

oszi_kert_dekor
A verandán, a padon egy régi terítőből újraértelmezett és egy horgolt párna teszi kényelmessé a fehér padot. Régi, kopottas virágtartók és a  pad adják meg az igazi, hagyományos falusi hangulatot, ezeket a tárgyakat az évek és a használat koptatták.
A veranda mindig az évszaknak megfelelően van díszítve, most már őszies. A saját kertben termett, különböző fajtájú sütőtökök és a felfűzött paprika adja a legfőbb díszítő elemeket.

oszi_kert_tok
A sütőtökökből is sokfélét termesztettek a konyhakertjükben. A Nagydobosi sütőtök tájfajtánk,  a héja ezüstszürke és vékony, húsa narancssárga, sütésre kifejezetten ez a fajtát ajánlja Erzsi.
A Provence-i muskotály sütőtöknek nagyon mutatós és különlegesen gerezdes a formája. Nagyméretű és ízletes, húsa narancssárga, ezt is a különlegessége miatt választották.
Nem lehet megunni a tárgyak felfedezését, újabb és újabb történet, a múlt egy darabja fedezhető fel. Az egyik ablakban a kaptafákat a helyi cipőkészítő mestertől kapta Erzsébet ajándékba.
Ebben a kertben a két élet öröksége eggyé forr, a szülők és nagyszülők tárgyai itt újra használnálatban vannak. Ami újonnan épült, azzal is arra törekedtek, hogy szépen simuljon a ház és a kert jellegébe.
A nyári konyha kemencéjét János saját kezeivel, elképesztő türelemmel és szeretettel építette.  Már azt lehet mondani rutinos, hiszen a házban lévő kemencét – amivel fűtenek- ,azt is ő készítette.  A nyári konyhában főzésre és fűtésre is használják majd, kívülről lehet begyújtani. Még néhány apróság a helyére kerül és télen már ebben sül az illatos sütőtök.
János nem csak a kemencét készítette el saját kezűleg, de jó néhány kerti bútordarabot, többféle virágtartót de még a homokozót is. A képen egy kis szék látható, amelyet fagallyakból állított össze, folyamatos használatban van, lassan elkészül a hozzá illő asztal is.
Szerencsére a portán rengeteg homokot találtak, amelyet az építkezéshez remekül tudtak hasznosítani. A homokot kiásták, a helyén kezdett kialakulni egy jó nagy gödör. A munkálatok vége felé, a gödör formáját már tudatosan alakították, hogy a helyére egy szép nagy és mély fürdőtó költözhessen. János nagyon büszke a tóra, amelyet fiával együtt épített ki, még sok terve van vele, hiszen még egy pihenő stéget szeretne mellé készíteni. A stég “galambváró” lesz, ha a postagalambjai versenyeznek, úgy képzeli, hogy ott várja majd őket.
Sok homoktövis bokrot ültettek, persze nem véletlenül. Erzsi a homoktövis bogyóit leszedegetve sűrű és savanykás, ámde rendkívül egészséges italt készít.

oszi_kert_tulajdonos
Ahogy Erzsi csinálja:  a bogyókat csakis vastag kesztyűben ajánlja leszedni, mivel a bokor igencsak szúrós tövisekkel védi magát. Kis vízben cukrot old fel, a cukor ízlés szerinti, de a kesernyés, savanykás íz miatt ajánlott. Nem kell felforralni, csak megvárni, míg a cukor elolvad. A megmosott, megszárított termést bele kell keverni, gondosan ügyelve, hogy a főzet csak meleg legyen, így az értékes C vitamin benne marad. Rövid ideig melegíti, amíg a bogyók szétesnek. A főzetet átpréseli és a kapott italt hűtőben tárolja.
Fogyasztás előtt felrázni és 2 korty naponta, mondják. Az egész család ezt fogyasztja és esküsznek jótékony hatására. Erzsi minden alkotóelemet gondosan felhasznál: a megmaradt magokat és a héj maradékát megszárítja a sparhelten, majd ledarálja és a kapott port joghurtba szórva fogyasztják.
Saját kezűleg készíti már a túrót is, amit még a Nagymamájáról tanult, hogy hogyan kell csinálni, de valahogy a városban soha nem jutott erre idő. Itt van idő is és kedv is. A túró éppen most is aggasztalódik a sparhelten, amely nem csak dísz, hanem napi használatban van.
A terveikben szerepel még egy régi paraszt szekér elhelyezése a kertbe és egy baromfiól építése is, amelyben őshonos magyar baromfi fajtákat tartanának.

oszi_kert_ora
Arra a kérdésre, hogy mi a legmeglepőbb tárgy a portán, Erzsi nevetve azt válaszolja, hogy “Toronyóra lánccal. A  viccet félre téve, amikor a faluban, jó pár éve lecserélték a toronyóra szerkezetét, akkor a húgom kérésére, Édesapánk elkérte a számlapot és a míves mutatókat és most itt vannak.”  Így tényleg van a portán toronyóra.

Gondolj másként a porcelánra!

Nagy rajongója vagyok a porcelánnak. Talán kicsit el is túloztam mostanában ezt a szenvedélyt és rengeteg csészét, tányért szereztem be. Bolhapiacokon, de én a közeli zöldséges piacon is találok valahogy olyan árust, aki a papírdobozok mélyén kincseket rejt. Számomra ezek kincsek.

Már több kísérletet tettem a porcelán tárgyak újraértelmezésére, amelyeket le is írtam. Az elkészítésbe a család férfi tagjait is bevontam, mivel párat ki is kellett fúrni. Csináltunk porcelán kínálót, csészéből, tányérból és kiöntőből lámpát, csészébe öntött gyertyát és egy pofátlanul egyszerű  tortatálat is. A kínálót és a lámpát nap, mint nap használjuk is.

Porcelán újrahasznosítás témában rengeteg inspiráció vesz körül, így most gyűjtöttem újakat, mert még akad felhasználásra váró csészike. A legkedvesebb inspirációm ez a kép, amelyet az unokahugom fotózott, egy londoni étteremben. A lámpa is szuper és felhívnám a figyelmet a háttérre is!

porcelan_lampa

Egy londoni étterem lámpái és fala

Az alábbi akasztó akár törött csészéből is elkészíthető.

porcelán_akasztó

Porcelán akasztó

Még messze a karácsony, de addig biztosan elkészül majd a saját csésze-csengőm.

porcelán_csésze_csengő

Csészéből karácsonyi csengő

Igazán egyedi ez a függönyelkötő. Forcelán fúrásból ez már haladó fokozat!

porcelán_csésze_elkötő

Csészéből függönyelkötő

Akinek nincs kedve gyertyát önteni, annak ajánlok egy egyszerű megoldás gyertyatartóra.

porcelán_gyertyatartó

Az újrahasznosított anyagokból készült madéretető egy külön téma, de porceláncsésze is felhasználható a feladatra.

porcelán_madáretető

Madáretető

Ha már ki tudod fúrni a porcelánt, akkor ezt az órát könnyedén el tudod készíteni. Az óraszerkezetet kreatív hobbi boltokban lehet vásárolni.

porcelán_ora

Porcelántényérokból óra is készülhet

A képek forrása a Pinterest albumomban megtalálható. A Facebook oldalamon naponta osztok meg friss inspirációkat.

 

Klasszikus óra - nem annyira klasszikus alapanyagokból

Tikk-takk őrület van nálunk, a majdnem 21 hónapos Marcit le kell szoktatnom a számítógépen lévő óráról a gép érdekében. Alaposan körülnézve, a házban csak ott van klasszikus formájú óra! A feladat tehát adott.

Mindenképpen filcből szeretem volna elkészíteni a számokat, színes, könnyen használható és viszonylag strapabíró (bár a mosást nem vagyon szereti). Kerestem inspirációkat a neten és sok, szépen kidolgozott faliórát találtam, de ez most nem jó, nekem olyan kell amivel lehet játszani, forgatni a mutatókat, pakolgatni a számokat. Pár napig rágódtam a témán, amikor eszembe jutott, hogy van egy méter öntapadós mágnesszalagom (kb. 500 Ft/méter hobby boltban), amelyet azért szereztem be anno, hogy majd egyszer jópofa hűtőmágneseket gyártok. Ezek szerint egy klassszikus formájú “hűtőmágnesfilcórát” fogok készíteni.

A számok megrajzolását szerettem volna megúszni, ezért a szövegszerkesztő programban kerestem egy kövér, nem talpas betűtípust. Három méretben nyomtattam ki és egyszerűen “rápróbáltam” a hűtőre, melyik méret lenne megfelelő.

A számokat körbevágtam és celluxszal a filc anyagra ragasztottam, így egyenletes szélt tudtam vágni, bár fontos az éles olló is! Annyit csaltam, hogy a számoknak nem vágtam közepet, kivéve a nullánál. A négyes, hatos, nyolcas és a kilences maradt lyuk nélkül, így stabilabbnak ítéltem. A mágneses szalag kicsivel szélesebb, mint 1 cm és öntapadós. Jó erősen ragad az anyagra, ollóval viszonylag egyszerűen elvágható.

Filcora_elokeszulet

Az elkészült számokat feltettem a hűtőre, nagyon jól tapad, még a filcnek is ad egy extra tartást. Amint elkészült az óra “számlapja”, papírból kivágva próbálgattam a mutatókat. Amint megtaláltam a megfelelő formát, ezt is ráragasztottam a filc anyagra és körbevágtam, a mágneszsalagot egész hosszában ráragasztottam és tettem a végleges helyére. A két mutató nem kapcsolódik egymáshoz, így könnyebb mozgatni őket.

Az órát ezen bejegyzés megjelenése előtti napon készítettem el, arra vonatkozólag még nem szolgálhatok informácóval, hogy mennyi ideig életképes.

Használatbavétel előtt, már a hűtőn:

filc_ora

Ha tetszenek a munkáim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol követheted az új bejegyzéseket, műhelytitkokat és a következő munkáimról információkat árulok el. Ha kérdésed van ott is felteheted.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!