minamole

Gondold újra a régi csipkéket!

Nagyon sok csipkém van, örökségből és persze a bolhapiacon is mindig megakar 1-1 darabon a szemem. Nemrég összeszedtem a családi tanácsokat a régi anyagok és csipkék tisztításával és fehérítésével kapcsolatosan itt.

Most mutatok néhány újrafelhasználási javaslatot. A makramé reneszánszát éli, nekem nem különösebben mozgatja meg a fantáziám, nem úgy, mint ez a csipkéből készült darab.

Imádom a függönyelkötés ötletet.

Ha már függöny, akkor lehet a már meglévő egyszerű függönyt is feldobni néhány különleges darabbal.

A modern babatakaró személyesebbé tehető a Nagyi csipkéjével.

Ez szerintem egy csipkegallér, amely a családi képet teszi vintage hangulatúvá.

A koszorú örök divat, így legalább szem előtt vannak a kincsek. 

Ha már hófehér, akkor lehet színezni is. Az álomfogó együtt is jól mutat, de már egy is feldobja a falat.

Ha nem is álomfogó, de egy szép koszorú egy kis selyemvirággal kiegészítve.  

Ha nem csak csipke, hanem hímzőráma is akad, akkor együtt máris kész a fali dekoráció.

Találkozzunk a Facebook és Instagram oldalaimon is! A képek forrása és még több csipkés ötlet a Pinteres albumomban található.

Tedd barátságosabbá a hálószobád. Lesd el Laura Ashley ötleteit!

Az éjjelek egyre hosszabbak lesznek, ha szeretnél bekuckózni, akkor tedd még barátságosabbá a hálószobád. Ha inspirációt keresek én gyakrtan nézegetem Lausa Ashley oldalán és online katalógusát. Nézd meg Laura mit ajánl a legfrissebb katalógusában! Hasznosítsd az ötleteket és alakítsd ki a saját hangulatod a hálószobádba.

A kék és natúr hangulatba egy kis ezüstös csillogást csempészhetsz.

la_autumn4la_autumn4_detail

A menta nálam most nagy kedvenc, bár itt pisztáciának van írva. Ami engem igazán megfogott az a virágos minta, ami elképesztő jól mutat a csíkos tapétával. la_autumn3 la_autumn3_detail

Igazi country stílus: fa, kockás anyag, bordó és natúr színek.

la_autumn2

 

la_autumn2_detail

Ha eleganciára vágysz, akkor az ezüst csillogása elhozhatja neked a kívánt hatást. Bár nekem nem ez a szívem csücske, el kell ismerni, hogy csodás lett ez a háló. Ezüst mindenhol, virágos tapéta és pihe-puha takaró.la_autumnla_autumn_detail

 

Ha van kedved csatlakozz facebook közösségemhez is.

Újragombolt babaszoba

Vidám és ötletgazdag babaszobát tervezett Kriszta a kislányának, aki a fotózáson még jelen kellett volna, hogy legyen édesanyja pocakjában, de fittyet hányva az etikettre ő bizony korábban érkezett.

 

kriszta_szoba_06

Egy fehér sötétítőt szerettem volna vidám és színes pomponokkal kezdte el mesélni a dekoráció alakulását Krisztina. Gondoltam, majd színes fonalból készítek pár száz pompont, aztán felvarrogatom őket egy méteráruban vásárolt alapra. Igen ám, csak annyira elfoglalt voltam a kismamatorna, szülésfelkészítő, babalátogatók, barátnői találkozók, babakelengye megvásárlása és hasonló feladatokkal, hogy be kellett látnom, ezzel nem fogok egyedül elkészülni szülésig. Szóval töprengtem, törtem a fejem és egyszer csak jött a gondolat. Pomponok helyett gombokat varrjunk a méterárura. Interneten rendeltem közel 400 gombot, csupa vidám színekben és többféle méretben, mindezt négy különböző kereskedőtől.

kriszta_szoba_13

Fotó: Pure & Pastel Photography

Az igazi feladat még csak most jött, a több száz gomb felvarrása a sötétítőfüggönyre, a párnahuzatokra, a puffra és a lámpa ernyőre is. Nos, én a lámpa ernyőre felvarrtam egy este 14db gombot és rádöbbentem, hogy a többi kb 400 felvarrásával akkorra végzek, mire Lelle óvodába megy. Felkerestem tehát egy nagyon kedves hölgyet, Terike nénit.  Átbeszéltük a részleteket, és az ő csodálatos rutinjával mindössze pár nap leforgása alatt felvarrta az összes gombot, a szintén általa méretre szabott függönyökre és huzatokra. Nagyon hálásak vagyunk neki!

kriszta_szoba_54

Fotó: Pure & Pastel Photography

A szőnyeget is a gombos témához választották. A pihenősarok kezdetben a szülők kényelmét is szolgálja. A pihe-puha sütipárnákhoz jól esik odabújni, egy hosszú nap után.

kriszta_szoba_27

Fotó: Pure & Pastel Photography

A cuki plüssállatok a dobozból kukucskálva várják a szoba új lakóját.

kriszta_szoba_21

Van újra felhasznált tárgy a szobában?

Régi darab és szép emlékék fűznek hozzá, az a két gombos huzattal bevont puff. Igazán retro barna műbőr darabok, rengeteget ültünk rajta húgommal és dögönyöztük játék közben. Már volt néhány lomtalanítás amikor majdnem törtünk felette pálcát, de szerencsére kitartott a ragaszkodásom. Most olyan jól néznek ki áthúzva és szerintem Lelle is fogja majd élvezni, amikor nagyobb lesz.

kriszta_szoba_37

A szoptatós fotel története:
A férjemmel volt néhány egy jó pár hétig tartó eszmefuttatásunk a szoptatós fotel szükségességéről, és hogy milyen legyen. Abban egyetértettünk, hogy valamilyen szinten lehessen hintáztatni, de én ezen felül fontosnak tartottam a puha, párnázott karfát, hogy kényelmesen támassza a karom. Amint megérkezett a fotel, még Karácsony előtt, Laci szinte beleköltözött, szóval akár szoptatáshoz, akár filmnézéshez kiváló lesz szerintem.

Miért van cselló a babaszobában?
Egyetem után tanultam meg csak csellózni. Két darab van amit Lellének szántam az egyik Brahms bölcsődala, énekelni is szoktam neki szöveggel, de gyakrabban csellóval.
Illetve még mielőtt babát vártunk volna elhatároztam, hogy megtanulom a The Piano Guys -Story Of my life (One direction) feldolgozását, mert úgy éreztem, ez a mi életünkben egy új élet érkezését fogja jelenteni.

kriszta_szoba_42

Fotó: Pure & Pastel Photography

Kriszta kedvenc részlete a szobában, a kiságy feletti baldahin.

kriszta_szoba_47

Fotó: Pure & Pastel Photography

Köszönöm Krisztának és Lacinak a lehetőséget, hogy bemutathattam Lelle szobáját.

Hatalmas köszönet Orsinak – Pure and Pastel Photography , akivel pörgős két órát töltöttünk el a szobában a fotózással.

Macaronpárna a Sütipárnától.

Légies könnyedség - dekorálj hőlégballonnal!

Minden azzal kezdődött, hogy megláttam egy tapétát és teljesen beleszerettem a hőlégballon mintába. Gondoltam megnézem, milyen ötleteket találok még ebben a témában.

A gyűjteményben van néhány, amelyet érdemes saját ízlésünk szerint újragondolni, én biztosan ezt fogom tenni!

leghajo_tapeta

leghajo_csipke

leghajo_falikep

leghajo_festmeny

leghajo_forgo leghajo_girland leghajo_gombkep

leghajo_gyertya leghajo_kep leghajo_kepeslap leghajo_korte leghajo_kretatabla

leghajo_tabla

leghajo_torlo

leghajo_csillarKépek forrása: Pinterest albumomban

Unalmas? Dobd fel egy mintával!

Nem a saját lámpaernyőmmel garázdálkodtam, amit utólag – látva az eredményt – már nagyon bánok. Ki kellett ezt a technikát egy lámpaernyőn is próbálni, annyira adta magát az üres felület. Pont ez maradna transzferminta nélkül? Na, azt nem lehet. Csak egy bibi volt, éppen nem volt kéznél lámpaernyő, amit el is panaszoltam Bluer Design Biancának, akinek éppen volt egy bézs színűje. Lecsaptam rá, gondoltam eladja, de ügyes üzletasszony módjára inkább felajánlotta kipróbálásra. Na ezért nincs nekem most transzferált lámpaernyőm.

Beugrottam hozzá, hogy kipróbáljuk mit tudunk összehozni. Mivel néhányan amúgy is voltak nála, ezért összefogtunk és kipróbáltunk kétféle variációt, hogy most leírhassam nektek az egyszerűbbet. Az én igazi szerencsém az, hogy Dóra is ott volt, akinek nagyon hálás vagyok a profi képekért.

transzfer_lámpa_részlet

Lámpaernyő transzfer – első lépések Fotó: Dóra fotó

Butaságnak hangzik, de nézzük meg merre van a felfelé és úgy helyezzük el a mintát. Tapasztalatból mondom, az alkotás hevében simán lehet fejjel lefelé transzferálni. A mintát tükörben kell kinyomtatni és mintával lefelé kell a lámpára helyezni. Tessék arra is figyelni, hogy nem kell a mintát lecelluxozni, ugyanis nekem az is sikerült. A festék átviteléhez és Almawin narancsolaj tisztítószert használtam, abból is nagyon keveset. Nem kell áztatni, csak spórolósan!

A mintát alaposan bekentem, és miután minden részlet átütött a lapon, lassan elkezdtem a kanállal dörzsölni. Ketten tartották az ernyőt, alulról pedig ellentartottam, hogy mégiscsak erősen tudjam a kanállal simogatni.

Magam sem hittem el, hogy ilyen egyszerű. Kétféle mintát próbáltunk, egy nagyobb részletgazdagat és több kisebbet. A lányok is kipróbálták és igazi közös alkotás sikeredett. Aki először csinálta, annak is sikerélménye volt. Lányok, köszönöm a közös munkát!

transzfer_Lámpa_lépések

Fotó: Dóra fotó

A minta nem olyan, minta odafestették volna, ezért igazi “shabby chic” hatása van, diszkrét és elegáns. Most már nekem is szereznem kell egy lámpaernyőt.

Lekapcsolva/felkapcsolva Fotó: Dóra fotó

Lekapcsolva/felkapcsolva
Fotó: Dóra fotó

Köszönet a profi fotókért: Dóra fotó

Hála az ernyőért és a köszönet a csodás lámpatestért: Bluer Design

Ha szeretnél transzferálni, de kérdéseid vannak, ajánlom szuper közösségünket a Facebookon.

Inspiráció transzferhez - rengeteg a lehetőség!

Csak rajtad múlik, hogy mi mindent készítesz ezzel a technikával. Az ötleteléshez mutatok néhány lehetőséget. Érdemes körülnézni otthon, hogy mit is lehet feldobni egy kis felirattal. Ha egyedi ajándékot szeretnék készíteni, akkor saját magad is szerkeszthetsz szöveget.

Már írtam erről a technikáról és a tapasztalataimról: teszteltem két terméket itt, írtam róla itt

Akár függönyre is rávarázsolhatjuk a mintánkat:

transzfer_függöny

Uncsi a kalapdoboz? Tessék feldobni festékkel és transzferrel: transzfer_kalapdoboz

Kőre is lehet ám!

transzfer_kőre

A lámpaernyő a személyes kedvenc! Tuti megcsinálom!

transzfer_lámpaernyőre

Egy ilyen párna elengedhetetlen eleme a vintage hangulatnak!

transzfer_párnára

Régi, de mégis uncsi a láda? A megoldás egy klassz felirat.

transzfer_regi_doboz

Egyedi ajándék a feliratos táska!

transzfer_taska

A konyha dísze lehet egy használaton kívüli vágódeszka egy szép transzferrel feldobva.

transzfer_vágódeszkára

Asztalterítő vagy konyharuha is készíthető, mivel a jól transzferált minta mosható.

transzfer_kendo

Ha kedvet kaptál, de van még benned bizonytalanság, akkor csatlakozz a facebook csoportunkhoz. Itt nagyon segítőkész és jó hangulatú a társaság, csodás dolgok születnek, mindenből csak tanulni lehet.
A képek forrása és rengeteg transzfer kép gyűjteménye, a Pinterest albumomban található.

Láss, ne csak nézz! Evőeszköz vagy valami más?

Az újrahasznosítás a látást is módosítja, nem csak a gondolkodást. Ez kérem nem orvosi csoda, hanem az a mód, amivel minden tárgyat képes vagyok nézni. A kanál már nem egyszerű evőeszköz, hanem lámpatartozék vagy ékszer, esetleg fogas.

Vásároltam egy hatalmas doboz evőeszközt a használt cikk üzletben, ahová néha betérek kincset vadászni. Természetesen nem lehetett ott hagyni! Itthon már nem kérdezik, hogy miért vagy mennyi csak azt, hogy ezt most hová? Gyűjtöttem pár ötletet hová is tudnám felhasználni!

Azt mondják az okosok, hogy melegíteni kell hajlítás közben a fémet, hogy ne törjön el, ezt majd észben tartom ha fogast gyártok.

evoeszkoz_akaszto

Konyhai akasztó

Vannak olyan evőeszközök, főleg a régebbi darabok, amelyeknek a nyele gyönyörűen kidolgozott. Ha esetleg egy régi ezüst kanál szeretne újjászületni, gyűrűként megtehetné.

evoeszkoz_gyuru

Gyűrűként is használható

A madáretető már nem maradhat ki egy újrahsznosított válogatásból. Kicsit kételkedtem, de azért evőeszközzel dekoráltat is lehet találnia világban.

evoeszkoz_madareteto

Madáretető is van ám!

Kanál lapításban még nincs sok tapasztalatom, ezért megkérdeztem valakit, akit tudom, hogy csinált már ilyet! Mert egy ilyen medált szívesen viselnék.

evoeszkoz_medal

Lapított kanálból medál inspiráció

Lapított kanál témában kedves virtuális ismerősömet a Kincseskamrából szeretettel facebook oldal íróját Julcsit kerestem meg, mivel ő már csinálj ilyet, az oldalán meg is osztotta. Persze könnyű dolga van, mert egy komplett lakatosműhely van az udvarukban. Szóval ha ilyet szeretnénk, akkor keressük fel helyi lakatosunk és kérjük meg egy alpakka kanál kilapítására, esetleg feliratozásra. Otthon ez nehezen kivitezezhető.

kincseskamra_kanal2

Ha nincs lehetőségünk kilapítani a kanalat, még mindig le lehet festeni! Az otthon lévő anyagokkal pedig lehet dekorálni. Julcsi ízlését tükrözi az alábbi kép, de én is szívesen elfogadnám a konyhámba úgy ahogy van (na jó, lehet én zöld masnit kötnék rá) .

evoeszkoz_kepenEz a szó szoros értelmében újrahasznosítás. A terítőnehezék a késből? Szuper kreatív és persze hasznos is!

evoeszkoz_teritonehezek

Praktikus késnyél

A virág formájú medál elkészítéséhez nemcsak bele kell látni a formát, hanem el is kell tudni készíteni.

evoeszkoz_virag

Virág

Sokféle lámpa búrát láttam a keresgélésem során, de ez egészen elképesztő. Alapként egy régi edény, néhány üvegdísz és persze az evőeszközök és máris kész az elvarázsolt lámpa.

evoeszkoz_lampa

Evőeszköz és üvegkristály lámpa

A naptükör, mint klasszikus darab is újraértelmezhető a konyhai fiókból.

evoeszkoz_tukor

Naptükör

Minden kép forrása megtalálható a Pinterest albumomban. Minden nap inspirációért gyere a Facebookra. Julcsinak köszönöm a képeket!

Csajos lámpaernyő - inspirációból megvalósulás.

Nagyon szeretek inspirációkat gyűjteni és megosztani veletek. A legnagyobb öröm viszont az, ha kapok visszajelzést, hogy egy téma alapján valami meg is valósult. Nem kell lemásolni semmit, csak ötletet kapva elkészíteni egy saját tárgyat, erről szól a “csináld magad” nekem.
Barbara nagyon kedves volt és elküldte az általa készített csajos lámpaernyő fotóit és leírta hogyan készítette el. Az eredeti inspirációkat, itt találjátok. Figyeljétek meg, hogy az elkészült ernyő egyikre sem hasonlít, csak az ötletet adta, hogy lehetne akár egyedit is készíteni a kommersz áruháziból.
A felhasznált anyagok, mind maradékok: farkasfogból kb. 4-5 métert, filcből pedig néhány megmaradt darabot használt fel. Kivágta a virágokat, két öltéssel összevarrta aztán pár pötty ragasztóval mentek a lámpaernyőre. A farkasfogat is csak pár pöttyel rögzítette, használt UHU univerzális ragasztót és textil ragasztót is.
lampabura_farkasfoggal

Színes farkasfog és filc

A lámpaernyő IKEA JÄRA, 34 cm-es átmérővel, 3500 Ft, a foglalat-zsinór pedig Sekond 1690 Ft-ért, a hossza jól állítható és nagyon szép zöld a kábel.
lampabura_farkasfoggal-helyen

A kábel is színes, jól illik az ernyőhöz

Barbara nem igazán ilyennek tervezte az ernyőt, csak azt tudta, hogy valami egyedit szeretne, de miután a kezébe akadtak a farkasfogak már egyből meg is volt az ötlet. Az elkészítés nem tartott tovább fél óránál mindennel együtt, nem számítva persze a kóválygást az Ikeában.
A lányok nagyon szeretik, bár a Nagylány kérte, hogy a régi macisat tegyék el a saját gyerekeinek, hozzátéve: “ha lesznek….”
Gyere és csatlakozz facebook közösségünkhöz, ahol minden nap találsz inspirációt.

Csináld magad a lámpaernyőt is! Csajos stílusban.

Egy szoba stílusához nagyban hozzájárul a benne lévő lámpák megjelenése. Különösen nehéz a dolgunk, ha két kislány közös szobájába keresünk megfelelő lámpaernyőt. Mivel a bolti felhozat nem tetszett a kis megrendelőknek, ezért ezzel az összeállítással próbálom ötletet adni az édesanyjuknak egy saját verzió elkészítéséhez. Ha valamelyik megvalósul, akkor majd kérek képet!

Az alábbi tetszett a legjobban és ez áll a legközelebb a lányok és édesanyjuk elképzeléséhez. Talán ez valósul meg?

lampabura_madaras
Színes szalagokkal könnyedén meg lehet változtatni egy unalmas lámpaernyő stílusát. Nem csak kislányoknak, de nagylányoknak is el tudom képzelni a szobájába. Elég merész a végeredmény, az biztos.
lampabura_szalagos

Eredetileg virágtartó, de ügyes barkácsolók csinos lámpaernyőt varázsolhatnak belőle. Kapható az IKEA-ban. Nekem zöld színben van (természetesen).

Ikea_hack_lampa

 

A “csirkedrót” is nagyon divatos mostanság, én még nem barátkoztam meg vele, de ez a lámpaernyő igazán jól mutat.

lampabura_csirkedrot

 

A színes szalagok felhasználására egy másik példa, két színnel is szép lehet a végeredmény.

lampabura_szalaggal

Bevállalós darab, de romantikus lányszobába nem lehet túlzás ez sem!

lampabura_muanyag_viraggal

 

Játék az árnyékkal témában két képet mutatok meg, mindkettő akkor érvényesül, amikor a lámpa fel van kapcsolva és unisex darabok.

lampabura_felirattal

lampabura_city

 

A képet forrásai a Pinterest albumomban találhatóak. Ha Te is csináltál már lámpaernyőt akkor mutasd meg nekünk a facebookon.

Heti inspirációk - variációk kottára

Megsárgult kottalapok, annyira szépek, hogy ha másra már nem tudjuk használni, akkor érdemes újrakomponálni őket.

 

Karácsonyfadísznek szeretném elkészíteni. Tetszik ez az újraértelmezés.

Kottából karácsonyfadísz

Kottából karácsonyfadísz, Forrás: http://www.pinterest.com/pin/34058540905587227/

Manapság már nem nagyon küldünk képeslapot, de ezt a képet a karácsonyi dekoráció részeként nagyon el tudom képzelni egy szép keretben.

Képeslap

Képeslap vagy kép,  Forrás: http://www.pinterest.com/pin/34058540905574570/

Zenerajongóknak kötelező darab, a medál alap és az üveg lencse nem drága, gyorsan megvalósítható egy koncert előtt.

Türelmesek lámpaernyőnek is hajtogathatják. Nagyon jól mutat, amikor bekapcsoljuk a lámpát.

lámpaernyő

Lámpaernyő, Tutorial: http://www.easierthanithought.com/2012/08/sheet-music-shade.html

Két variáció a szívfüzérekre, egy bonyolultabb és egy egyszerűbb változat. Mindkettő nagyon mutat.

szívfüzér

Szívfüzér, Forrás: http://www.pinterest.com/pin/221731981623623029/

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!