minamole

Ötletes kerti fények

A kertben a fények legalább annyira fontosak, mint a kerti utak, amelyekről már gyűjtöttem inspirációt itt és a növények.
Egy nyári estén a teraszon ülve, ahogy lemegy a nap még mindig tudjuk élvezni a növények szépségét, ha megfelelően vannak megvilágítva. A villanyszerelés komoly dolog, mindig bízzuk szakemberre, de azért akad pár DIY megoldás is, amelyekkel nyugodtan játszhatunk.

A kertünk fala bontott tégla, jól mutatni egy kis “kerti csap” rajta.

Már évek óta kedvenceim az esernyők, a fehérek talán azért jobbak, mert nem látszik annyira rajtuk a fakulás.

A kertbe is elhelyezünk pár kültéri konnektort. Az egyik közelébe nagyon szeretnék ilyen gömböket.

Rengeteg elemes és ledes fényfüzért lehet kapni és persze újragondolásra érdemesek.

 

A csapok nagy kedvencek nálam.

Nem csak sporteszközből lehet ilyet gyártani, de nálunk az építkezés után maradt egy halom villanyszerelési cső, azokat is nyugodtan fel lehet használni ilyenek készítésére, persze átfestve hacsak nem a narancssárga a kedvenc.

Ide azért nagyobb beruházás kell, mert csakis sok fényfüzérrel mutat jól, nade milyen hatása van! Elképesztő!

A képek forrásai a Pinterest albumomban megtalálhatóak.

Bambusz – az égig érő fű

Buja és egzotikus hangulatot áraszt a kertben a bambusz, amely a mi éghajlatunkon is jól érzi magát, de ha nem vigyázunk, könnyen a fejünkre nőhet!

A pázsitfűfélék családjába tartozó bambusz tekintélyes méretével és jellegzetes habitusával különleges atmoszférát teremt. Ez a mutatós dísznövény remekül illik a modern, minimalista épületekhez, amelyek mellett a legtöbb hagyományos kerti cserje, fa kissé idegennek hat. Sőt, akár nagyobb teraszokra is ültethetjük méretes dézsába vagy kaspóba. Ideális térhatárolásra, segítségével elválaszthatjuk egymástól az egyes funkciókat, sűrű növésének köszönhetően biztosítja a privát szférát a medence vagy a kerti pihenőhely körül. Különösen jól mutat víz mellett, ha van kerti tavunk, érdemes ültetni belőle a partjára, ilyenkor más, keleties hatású növényekkel ráerősíthetünk a látványára. Mivel a bambusz szereti a párás levegőt, a víz körüli mikroklímában még szebben fejlődik.

Törpétől az óriásig

A bambusznak számos fajtája van – több tucat, a hazai klímán is jól nevelhető változatot ültethetünk –, ezek különböző méretűek és színűek. Vannak köztük törpe, fűre hasonlító és hatalmasra – akár 10–12 méteresre – növő kerti bambuszok, zöld és fehéren vagy sárgán csíkozott, sőt, foltos levelűek, zöld és sárga szárú változatok. Gyorsan nő, évente akár 120 centit is, a kisebb fajtáknál évi 30–60 cm növekedés várható. Fejlett föld alatti szárrendszere van, az úgynevezett rizómákból, gyöktörzsekből fejlődnek ki a hajtásai. A gyors fejlődés ugyan jó hír azoknak, akik hamar szeretnének látványos kertet kialakítani, de a bambusz sebes növekedése veszélyeket is rejt magában. Agresszív növényről van ugyanis szó, amely hamar elburjánzik, rizómái a legkeményebb talajon is áthatolnak, s ezt a folyamatot megállítani csak nehezen lehet. Mivel a föld alatti rizómarendszerből szaporodik, lent, a talajban kell behatárolni a terjedését. Ezt a talajba – kb. 50 cm mélyre – süllyesztett határoló elemekkel oldhatjuk meg, például leásott műanyag lemezzel vagy akár vastag fóliával, amely megakadályozza a gyöktörzsek terjeszkedését. Ezzel a határolással tetszőleges alakú „bambuszligetet” alakíthatunk ki a kertben.

A telet is bírja

Az, hogy milyen igényei vannak, nagyban függ attól, milyen fajta bambuszt választunk, az egyes változatok számára ugyanis más-más körülmények ideálisak. Általánosságban elmondható, hogy a bambusz szereti a napfényt, de tökéletes számára a félárnyékos hely is. Ez lehetőleg széltől védett legyen, mert a fiatal, még nem elég erős gyökérzettel rendelkező növényt könnyen kicsavarhatja az erős szél; ültethetjük például kerítés elé vagy a sarokba. Meghálálja a rendszeres, bőséges öntözést; ez különösen a fiatal, frissen telepített növényeknél fontos, később már kevésbé igényes. Szereti a kissé savanyú talajt – ezt a talajhoz adott tőzeggel érhetjük el – és a jó tápanyagellátást. Célszerű a gyomok ellen a növény tövéhez elterített mulccsal védekezni, ez látványában is illik a keleties megjelenésű növényhez, télen pedig megóvja a fagytól. Szerencsére a bambusz örökzöld, ezért vígan áttelel nálunk is. A –15 °C hőmérsékletet is kibírja, ha pedig ennél hidegebb van, a levelei ugyan elfagynak, de tavasszal a növény újra kihajt, s mivel nagyon gyorsan nő, hamar regenerálódik. Metszeni nem kell, de ha mégis megtesszük, azzal hozzájárulhatunk a szép forma kialakításához. Ilyenkor az elöregedett, száraz szárakat távolítsuk el, majd alakítsuk ki a kívánt formát, attól függően, hogy sűrű, lombos vagy éppen a jellegzetes szárak látványát jobban érvényesülni hagyó bambuszligetet szeretnénk látni a kertünkben.

Dézsában is szép

Teraszokon jól mutat a konténerbe ültetett bambusz, amely térelválasztóként a belátástól is véd. Válasszunk erős anyagból készült kaspót, mert túl kicsi edényben jóval kisebbre nő meg a bambuszunk. Néhány évente ritkítsuk meg, kiemelve az edényből, és vegyük figyelembe, hogy a kaspóba ültetett bambusz földje könnyebben kiszárad és télen könnyebben meg is fagy, mint szabadföldi társaié!

A cikk nyomtatásban a BORS Lakás és kert mellékletében jelent meg, 2017. júniusában.  Köszönet a cikkért Pomaranski Luca felelős szerkesztőnek!

Nem kell a műfűtől idegenkedni!

Még a Garden Expon jártunk a tavasszal a férjemmel, amelyről hamarosan még lesz szó, de mivel felmerült a Facebook oldalamon a műfű téma, így erről mindenképpen írok most.
Meglepődtünk a kiállításon járva, hogy mennyire divatos manapság a műfű. Kifejezetten sok helyen lehet ilyet látni, sokféle felhasználási célra, sokféle színben (!) és szálhosszban elérhető. Felcsigázott a gondolat, hogy mire is lehet használni a műfüvet, így hoztam jópár inspirációt.

Adja magát a terasz burkolása, de azt is lehet többféle stílusban, mondjuk sokkal jobb, mintha a kisgyerek a kövön üldögél.

Igazi oázis teremthető vele például natúran, sok élő növénnyel kiegészítve

vagy  vibráló színes kiegészítőkkel:

Ki mondta, hogy csak vízszintesen lehet gondolkodni?

A kedvencem a következő, talán csak a székeket cserélném le.

Mit csináljunk a maradékkal, a leesett darabokkal? Arra is van ötlet, esetleg szuper egyedi házszám?

Bár ez az ötlet eredetileg arról szól, hogyan készíts igazi fűből ilyen speciális graffitit, én a mű változatát csinálnám meg, biztosan könnyebb az elkészítése és tartósabb is.

Esetleg kerti ágy, én határozottan elgondolkoztam! Menő!

Ha már bútor, ne álljunk meg az ágynál:

A párnák miből készülhetnek egy műfüves fotelba? Tipp?

Bónusz ötlet, ha már kerti party és esküvő szezon van, fotóháttér:

Műfű forgalmazók, akiket a kiállításon láttunk, a teljesség igénye nélkül, magunknak őket írtuk fel:
Holland pázsit
Oryzon grass forgalmazója

A képeket a Pinteresten a kerti albumomban találjátok meg .

Ötletek, amelyektől gyerekbarát lesz a kert

Nagyon fontos, hogy a kertünk szép is és hasznos is legyen. Rengeteget dolgozunk azon, hogy elkészüljön az épített kerítés, hogy legyenek bio zöldségeink. Álmodozunk, hogy mi mindent szeretnénk, de persze nem felejtjük el közben, hogy van egy nagy fiunk, (aki még nincs 6 éves) és bizony a szép növények nem nagyon hozzák lázba. Neki is szeretnénk kedveskedni, hogy a magáénak érezhesse a kertünk.
Rengeteg ötlet lelhető fel az interneten, ebből gyűjtöttem ki az én kedvenceim, amelyeket szeretnék megosztani.

Vidák fejek, még az alapon gondolkodom, hogyan lehetne elkészíteni, beszerezni…beton az van itt mostanság elég sok.

A Facebook oldalamon sok tippet kaptam az olvasóktól, hogy mivel lehetne befuttatni a sátort, de végül a kolbásztök nyert, mert nagy és puha levelei vannak, a termés pedig nagyon viccesen mutat. A képen nem kolbásztök van, majd fotózom a miénk!

Egy fiúnak minden autópálya tudom, de azért ez nagyon menő, nem?

Az én egyik kedvencem a festett kövek, egyszerűen kivitelezhető, ha Marcinak nem tetszik, a felnőttek még mindig játszhatnak, például malom játékot! Emlékeztek rá?

Klasszikus, cserép mindenhol van, spray krétafestékkel pedig gyorsan el is lehet őket készíteni.

Marci szerint a kerti minikonyha egyszerűen csak “főz”, már készítettünk egyet 4 éve, az a Mamánál lakik és még most is szereti, de ha van saját kert, legyen ott is FŐZ , raklap az úgyis hegyekben.

Egy kis maradék beton, amelyet kövekkel lehet díszíteni. Házszám, betű, állatka – még nem tudom mi lesz kirakva.

Ezt pedig csak azért, mert ilyen mesteri gyerekkuckót is lehet készíteni. Azt még nem tudom, hogy mi bele merünk-e vágni, de inspirációnak mindenképpen bele illett a gyűjteményembe.

 

A képeket és még több gyerekekkel készíthető alkotásokat találtok a Pinterest albumomban

Találkozzunk a Facebookon és az Instagramon is!

Egy igazi angol kert titkai

Szerencsések vagyunk, mert a londoni tartózkodásunk idején egy csodás angol házban laktunk, a Muswell Hillen.
A házban a tulajdonosok már 30 éve laknak és az évek során szép folyamatosan alakították a házat és a kertet is a saját igényeikre. Ilyen bejárat fogadott az érkezésünkkor, ekkor már sejtettük, hogy belül is nagyon rendben lesz a ház.

Az ajtó titka ez a csodás üvegezés:

A kert felülről, a teraszunkról lenézve:

Mindenképpen alaposan szerettünk volna körülnézni és felfedezni. A ház a kert felől, a tetőn pedig a mi szobánk erkélye.

Magas ágyás, amelyet mi is szeretnénk, csak itt már a kert része lett.

A növények belakták, de ha alaposabban megnézzük egy kis szépség rejtőzik az árnyékban. Nagyon bájos.

Még többet szerettünk volna látni és felfedezni, így még találtunk még elrejtett szobrot.

A kert végében pedig egy kis meglepetés várt, egy pici tavacska volt elbújva, amit csak ha a közelébe értünk, akkor láthattunk.

Fura dolog, amikor az orgona, a tulipán és a levendula is egyszerre virágzik. De Angliában ez alap.

Csodás élmény volt ebben a kertben sétálni, nagyon sok ötletet loptunk a saját kertünkbe. Ha szeretnél követni és látni, hogyan alakul a házunk és a kertünk, gyere és csatlakozz a Facebook oldalmhoz!

Táblácska a veteményesbe - melyik illik a te kertedbe?

Nagyon örülök, hogy megérkezett a jó idő, már alig várom, hogy kijussak és kertészkedjek. Több, mint egy év építkezés után a kert kissé még egy tüzép telep és egy dzsungel bájos keveréke, de rajta vagyunk, hogy ez változzon.
Uborka, kaliforniai paprika és szagos bükköny már bekerült a csíráztató edényekbe, így pont ideje, hogy kitaláljam hogyan fogom őket megjelölni ha majd ágyásba kerülnek. (még persze ki sem csíráztak)

Nem kell aggódni, tettem rá földet!

A leginkább tetsző ez a kis táblácska, bár a drót résztől kissé tartok mennyi gyerekbarát.

A vintage mindig is közel állt hozzám, bár a ház elég modern lett, de lehet egy kanalat ki kellene legalább kalapálni!

Másik kedvenc, bár a bazsalikom és a kaliforniai paprika lehet kifogna rajtam.

Lehet ám egyszerűen is csinálni. Táblafesték, akár spray formában, mert az még szupergyors is és fa lapocskák. Nem krétával jelölném, mert az gyorsan lekopik, de lehet fehér filcet kapni, ami tartós.

Mostanában többször láttam Lidl-ben pirográf felszerelést, még soha nem próbáltam, de akinek van az ilyen klassz jelölő táblákat készíthet a metszésből származó ágacskákból.

A boros dugó ki sem maradhat a válogatásból, az mindig akad egy háztartásban. Öreg villára vagy csak hurkapálcára tűzve az újrahasznosítás mintapéldája.

Szép formájú kövekre porcelán filctollal (az EDDING-nek van nagyon sok színben) lehet rajzolni, megint kihívás a kaliforniai paprika.

És az örök fa csipesz újrahasznosítás. A Novasol spray krétafestékkel ezt tuti ki fogom próbálni!

Az összes kép forrást megtaláljátok a kerti Pinterest albumomban és még egy halom álom képet, hogy milyenre szeretném a kertünk.

Találkozzunk a Pinteresten, a Facebookon és a Instágramon is

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!