minamole

Reantik - egy lakberendező és a régmúlt emlékei

Lakberendező és örök nyughatatlan alkotó. Szinte minden tárgyat, amiben meglátja a lehetőséget a saját ízlésére alakít, ami néha egy plusz masni, máskor egy teljes átfestés és antikolás, transzferálás. Személyesen még nem ismerem – csak a tárgyain keresztül – de amikor telefonon beszéltünk, mintha csak egy korábban félbehagyott beszélgetést folytattunk volna. Ismerjétek meg a munkáját és a saját antik világát: a reantikot.

Kérlek, mutasd be magad pár szóban azoknak, akik nem ismernek!
Molnár Andrea vagyok a reantik kitalálója. 2001-ben végeztem lakberendezőként, és az azóta eltelt évek alatt több irodát és magánlakást terveztem és rendeztem be.
2003-ban két év csodálatos vakációt kaptam az élettől: Japánban élhettem a párommal. Az ott töltött idő, az addigi stílusomon és szemléletemen is változtatott és igen mély nyomot hagyott bennem. Miután hazaköltöztünk, megszületett a fiunk és számomra természetes volt, hogy kicsit háttérbe szoruljon a munka, a várva várt csöppség miatt – azonban nem véglegesen.

Fotó: Reantik

Miért reantik a név, amelyet választottál?
A reantik egy szójáték, ami számomra jól kifejezi azt amit csinálok: két részből áll, ami szoros egységet alkot. Egyik része rám vonatkozik, vagyis: Rea – a párom a megismerkedésünk óta így hív – a másik része pedig az alkotások eredetére utal, mivel sok-sok antik alapanyagot használok fel. Az általam készített tárgyak magukban hordozzák a régmúlt emlékét és egyben engem is.

Fotó: Reantik

Már fiatalon tetszett minden, ami ódon, ami egyedi – szóval ez valahol mindig is ott lapult bennem. Pár éve pedig egyre gyakrabban keresgélek a netes adok-veszek oldalakon vagy látogatok ki a bolhapiacra, ahol rábukkanhatok azokra a tárgyakra, amelyek beleillenek egy-egy elképzelésembe, vagy amelyek megihletnek. Ilyenkor sosincs határozott célom, és sosem veszek meg valamit csak azért, mert olcsó. Ha nem érzem iránta azt a megfogalmazhatatlan vágyat és nem látom meg benne a lehetőséget, akkor nem jöhet hozzánk. Ha van olyan, amit nagyon szeretnék, de nem találok rá, vagy pedig túl drága, akkor azt megpróbálom elkészíteni saját magam. Igyekszem a rám jellemző és  egyszerű külsőt adni minden tárgynak, amelyet átalakítok. Folyton jár valami az eszemben, folyamatosan figyelem a környezetem, és ha éppen januárban találok egy jó kis dolgot a karácsonyi dekorációhoz, hát akkor sem habozok, mert majd jó lesz az 11 hónap múlva is.

Fotó: Reantik

Ha ügyfélnek dolgozom, akkor természetes, hogy az ő stílusához igazodom, de idővel már a lakberendező és dekorációs megbízásaim során is becsempésztem a saját kevert stílusomat egy-egy bútordarabon, vagy kiegészítőn, amit a megrendelők is szívesen vettek.

Fotó: Reantik

Hogyan fordultál a bútorok újra gondolása, felújítása felé?
Sok pénzből sem mindenki képes harmonikus egészet alkotni, azonban ha szűkösek az anyagiak, akkor végképp fel van adva a lecke. Pár éve kezdtem el bútorokat felújítani, és mivel azzal kellett „főznöm” ami otthon volt, így a saját bútorainkat vettem kezelésbe. Bár szerettem az antik pácos, rusztikus megjelenést is, de cseppet sem tükrözte már azt a stílust a lakás, amit a legszűkebb környezetemben meg szerettem volna valósítani. Költségkímélő megoldásként így maradt a festés a kissé már megviselt – egy cseperedő kisgyerek nyomait viselő – bútorainkon. Ekkor jöttem rá arra, hogy visszavonhatatlanul beleszerettem valamibe, amit nem is igazán lehet teljesen egyetlen stílusirányzattal sem jellemezni, de teljes mértékben tükrözi azt, hogy mennyi minden érdekel. Imádom a régies, kopott dolgokat, a művészien kidolgozott apró részleteket, és azt, ha ezek finoman, nem tolakodó jelleggel vannak jelen a környezetemben – mindemellett szeretem az egyszerű és modern vonalú, jó minőségű bútorokat is. Ezeket keverni, és közben harmonikus egészet létrehozni, a különböző korokból és helyekről származó dolgokból, pedig a legérdekesebb feladat. Rajongok az egyszerűségért, de azért nem baj, ha van benne egy picurka csavar, sőt!

Fotó: Reantik

Kérlek, mutasd meg melyik most a kedvenc tárgyad, amelyet te készítettél!

Nagy kedvenceim most a kis üvegburás medalionos láncok, amelyekből még csak gombás változatok készültek, de hamarosan lesznek újabbak. Azonban nehéz lenne csak egy valamit kiemelnem, mert sok kedvencem van, a rózsakoszorúktól, a textil gombákig, a felújított bútorokon át a kézzel szőtt antik vászonból készült párnahuzatokig, mind-mind nagyon kedvesek a szívemnek.

Fotó: Reantik

Szeretem a villámkérdéseket, tehát most kérlek, válaszolj néhány ezekre néhány szóban:
kedvenc szín: ez attól függ, hogy mihez. Lakberendezésben főként a fehér és árnyalatai, ruhákban leginkább a szürke és fekete.
kedvenc minta: nem lehet kérdéses, a pepitát imádom, főként a piros-fehéret.
álom: saját otthon
antik: tisztelet és érték
egy év múlva: megvalósított ötletek, amelyek még csak tervben vannak

Köszönöm, hogy bemutathattam a munkáid. Sok sikert kívánok az álmok megvalósításához!

A Reantik oldalát itt találjátok.

Velem pedig a facebook oldalamon is találkozhattok.

Hogyan lesz lelke egy angyal babának?

Angelika a saját lelkének egy darabját helyezi át a babákba, csak a készítésre teljesen ráhangolódva tud alkotni.

Megkértem, hogy pár szóban meséljen magáról

Pici gyermekkorom óta alkotok. Az alkotás az a világ, ahová szeretek “elutazni”.  Ott töltődőm igazán fel. Szabadidőmben szívesen festegetek, bútorokat is antikolok. Minden olyan tevékenység érdekel, ahol kamatoztatni tudom tapasztalataimat, kreativitásomat, tudásomat, hogy jobban megismerjem önmagamat, numerológiát, Bach- virágterápiát tanultam. Évek óta alkalmazom is ez utóbbi csodálatos gyógymódot.

 

1402336_495339077288161_8293320028776324420_o

Fotó: Angels by Angelic

Mit érdemes arról a lányról tudni még, aki ezeket az angyalokat és babákat készíti? 

Édesanyámtól hallottam, hogy amikor megszülettem, örömkönnyek potyogtak az arcán. Hiszek az ok, okozat törvényében, ezért azt gondolom, hogy a legjobb helyre születtem. A mai világunk olyan, akár egy  felgyorsult színpad,  szereplők vagyunk ebben a történetben. Mikor milyen szerepet kapunk a nagy mestertől, ezt kell jól “eljátszanunk”. Én most ezt a szerepet kaptam a rendezőtől. Ez segített ahhoz, hogy szépérzékem kifinomodjon, rá tudjak hangolódni egy angyalra, vagy bármi másra is.

Mi adta az ötletet az első angyal elkészítéséhez?  

8 évvel ezelőtt egy kedves barátnőmnél láttam egy könyvet, ebben voltak igazán kedvemre való hatalmas szárnyú angyalok. Annyira magával ragadtak akkor, hogy másnap neki is álltam alkotni. Azóta finomítom, csiszolgatom őket a saját ízlésem szerint.

DSC_5301[1]

Fotó: Angels by Angelic

Kinek készítetted az elsőt, és az egy angyal volt? 

Saját magamnak készült természetesem, az a hatalmas szárnyú angyal. Álmomban se gondoltam volna, hogy ez ekkora siker lesz. Az otthonom teli van manókkal, angyalokkal. A legnagyobb babám egy balerina, ő 150 cm.

Mesélj el egy történetet kérlek, amelyből a babák személyre szabottsága érződik!

Az általam készített balerinák, korcsolya angyalok, őzikék, macik, nyuszik, mind-mind egyediek, kézzel készülnek, főként szeretettel, ezt másképpen nem is tudnám. Általában 15 órát töltünk együtt mire elkészül egy alkotás.  Ez olyan hosszú idő, hogy a kezeim alatt életre is kelnek. Azt szoktam mondani, hogy nekik lelkük van, Ők lélek babák. Nem gyermek játék, hanem egy szép emlék, a lakás ékes dísze, szerencsehozó lélekkel rendelkező babák.

Kizárólag nyugalomban tudok alkotni.

DSC_6628

Fotó: Angels by Angelic

Van-e kedvenc babád vagy alkotásod? Ha igen, melyik az és miért?

Nagy kedvencem a korcsolyás angyal. Őt barátnőm tortaműhelyébe készítettem. Ő lett a kabala babája egyben.

10854873_430674610421275_8964002542753945673_o

Fotó: Angels by Angelic

Köszönöm az interjút és a betekintést a munkádba. Az eredeti interjú a Lilla magazinban jelen meg, 2016. szeptemberében.

Angelika facebook oldalán rendszeresen megoszt egy-egy gondolatot és fotót a legújabb alkotásairól érdemes megnézni.

 

A kertészkedésre meg kell érni - vendégposzt

Néhány éve még monoton, unalmas munkának tartotta a kertészkedést, ma már büszkén osztja meg kerti sikereit, tippjeit Lammel Krisztián. A fiatal hobbikertész sok ötletekkel szolgál, például a növényválasztáshoz.   

Három kaktusz és egy cserép kakukkfű – két éve még csak ennyi növény képviselte a természetet a fiatal hobbikertész otthonában. Nem is igazán vágyott többre, mert nagyon nem kedvelte a „mókuskerékszerű” kerti munkákat, a monoton locsolást, kapálást, gyomlálást. A növényeket ugyan szerette – köszönhetően édesanyja botanikus beállítottságának –, de amíg nem lett saját kertje, soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd a trombitafolyondár metszéséről osztja meg tapasztalatait az interneten.

– Talán a kertészkedés is olyan dolog, amelyre meg kell érni. Idén töltöttem be a harmincat, s felnőtt fejjel, saját kertet gondozni teljesen más dolog, mint gimnazistaként segíteni otthon. Már megvan annak a szépsége, hogy saját magam találhatom ki a színkombinációkat, azt, hogy mi működik és mi nem, a terveim megvalósulását. Az egész folyamat egy nagy tanulás, a téli tervezgetéstől a színek és formák kiteljesedéséig – mondja Krisztián, akinek hamar szenvedélyévé vált a kertészkedés.

Kicsi, alig több mint háromszáz négyzetméteres kertje meglepően változatos: van itt gyepfelület, hogy nyáron ki lehessen feküdni, bokrok, fűszerek, magas ágyás a zöldségeknek. „Hogy a nagyságot érzékeltessem: a gyepet fél óránál nem tart tovább lenyírni, de ebben benne van a szegélyollóval való körülnyírása is”, nevet a fiatal kerttulajdonos.

13405717_1036473659779276_1718696620_o

Térnövelő fehérek

A kis kert „kitágítására” más ötlete is van Lammel Krisztiánnak: a kúszónövények, amelyekkel felfelé terjeszkedhet a kertész. „Nagy szerencsénk volt, mert közvetlenül a terasz mellett található a szomszéd bevakolatlan téglagarázsa, amelyre az előző lakó trombitafolyondárt futtatott. Ez pompás, sokszor méltatlanul mellőzött, agresszívnak mondott futónövény. Minden ősszel jól visszavágjuk – csak kórók maradnak a téglafalon –, nyárra hatalmas zöld lombtömeget növeszt, narancsszínű virágokkal. Telepítettem kúszó hortenziát is, nemsokára elkészül a futtatórács, melyre az egész házfalon felfuthat. A következő tervem pedig komlót ültetni, ami megfelelő regulázással szintén kordában tartható, s hamar átláthatatlan zöld falat alkot”, sorolja terveit a fiatal kertész. És persze a további kedvenceit, hiszen azokból bőven akad még a kis kertben.

Ilyenek az általa csak „tornyos virágoknak” nevezett szépségek: a gyűszűvirág, a macskafarkú veronika, a ligeti zsálya, a csillagfürt, a medveköröm, az izsóp. Ezek mind-mind felfelé törnek, és egy-egy szimpla virágú hajtás helyett „tornyosuló” virágkavalkáddal örvendeztetik meg a kertészkedőket.

 13410479_1036473553112620_2059112699_o

Szárazkert Kaliforniából

Krisztián „saját fejlesztése” a saját bevallása szerint egyelőre kísérleti fázisban lévő „szárazkert”, amely nem vagy alig igényel locsolást. „Az ezüstös levelű növények, mint a hamvas cipruska, az ökörfarkkóró, a kevés vizet igénylő fűszernövények, mint a zsálya, a kakukkfű, a ruta, valamint a varjúhájfélék, a kutyatejek vagy a télálló agavék mind-mind tökéletes választás száraz kertbe. Azért egy-két vízigényes faj is be-beköltözik, például a csillagfürt, a bordó levelű tűzeső vagy a medveköröm, aztán majd meglátjuk, hogy békélnek meg egymással…”, mondja Krisztián. Az ötletet a szárazabb észak-amerikai vidékeken hódító trend adta – Kaliforniát például manapság nagy aszályok sújtják –, ahol divat a szárazságálló növényekkel betelepített prérikert, többek között díszfüvekkel, kasvirággal, díszcsorbával.

Klasszikusok, kis csavarral

Mit minden kertész, Krisztián számára is mozgalmasak a tavaszi hónapok. A fehér gyűszűvirág, a gólyaorr és a hatalmas királynő-agavé már a földbe került, elültette a ciklámengumókat, az ezüstös levelű nefelejcset, a serlegloncot, míg a tűzeső és az iszalag még várja a kiültetést. „A klasszikus, bevált növények a kedvenceim, de lehet bennük egy kis csavar is; ilyen például a kék virágú, de ezüstös tarka levelű nefelejcs. A kedvenc virágszínem a fehér, amit próbálok néha lágyítani egy kis ezüsttel vagy ellensúlyozni bordóval. De például a macskamentából nagyon kedvelem a kék virágút, a hamvas cipruska és a ruta pedig sárgán virít, csakúgy, mint a téltől szürkészöld lombjával díszítő ökörfarkkóró, amely a nyári száraz kert egyik fő eleme lesz. Néha jó elszakadni a szigorú szabályoktól.”

13389328_1036473603112615_2077289733_o

Gyönyörű pozsgások

Krisztián kertjében felfedezhetünk jó néhány nem kézenfekvő, gyakran méltatlanul elhanyagolt növényt is. Ilyenek például a pozsgások. „Nemcsak virágzáskor szépek, hanem a lombjuk is nagy díszítő értékű. A varjúhájból több fajtám is van, tarka levelű és sima is, szép ezüstös levelekkel. A pompás varjúhájnál szebb őszi virágot aligha tudok elképzelni! Az oxfordi botanikus kertből kaptam egy sötét, bordós levelű változatot, a ’Purple Emperort’, ez lesz majd az ezüstös száraz kert egyik fő ellenpontja, csak nőjön meg! A varjúhájakat egyébként könnyedén lehet dugványozni, így sok példányhoz ingyen juthatunk hozzá. A másik két kedvencem az amerikai kövirózsa és a fás kövirózsa. Egyetlen hátulütőjük, hogy fagyérzékenyek, de hűvös, világos helyen teleltethetők. Az Echeveria kitett, forró helyeken is nagyon szépen díszít, vizet sem sokat igényel, de félárnyékban is szép. Az Aeonium meglátásom szerint szereti, ha rendszeresen öntözzük.”

13383769_1036473563112619_879646581_o

13383554_1036473629779279_2030267199_o

Magok a netről

Krisztián időnként külföldről is rendel virágmagokat, amelyekhez itthon nehéz hozzájutni. „Gyakran például csak színkeverékben kapatók egyes virágok. Ilyen a gyűszűvirág, amiből itthon még nem láttam színek szerint szelektált magokat, pedig én csak fehéret szerettem volna. Ez volt a terv, aztán ahogy megláttam más fajtákat is, nem lehetett ellenállni… Legutóbb barackszínű (’Sutton’s Apricot’), bordóközepű fehér (’Pam’s Choice’) és ezüstös, hamvas levelével is díszítő gyűszűvirágot (Silver Fox) rendeltem.”

13410361_1036473606445948_315689784_o

 

Ez az első vendégposzt a blogon, a kertészt én szerettem volna bemutatni, de az időmbe nem fért bele az interjú. A remek cikkért köszönet Pomaranszki Lucának, aki megírta és Lammel Krisztiánnak, aki megmutatta a kertjét.

Az eredeti cikk a BORS Lakás és kert magazinban jelent meg 2016-ban.

Saját Otthon Projekt - milyen a blogger lakása?

Követem Klaudia blogját. A képek és a stílusa alapján szerettem volna megismerni őt és a lakását is. Interjút kértem tőle és vittem a fényképezőgépem is.

Skandináv otthon

2011 őszén költözött be Klaudia és Attila az első közös otthonukba, kilenc hónapos kislányukkal, Hédivel. Akkor a konyhán, a gyerekszobán és a hálószobán kívül az egész még üres volt. Lépésről-lépésre haladtak a berendezéssel és tartották magukat az eredeti megállapodáshoz: csak akkor vesznek meg egy-egy bútort, ha igazán szeretnék, és nem vásárolnak hirtelen felindulásból. Alapvetően Klaudia álmodta és tervezte meg a lakást, de az ötleteit mindig átbeszélték és együtt döntöttek.

Bátor gondolat, de bevált

Kifejezetten nem szerettek volna csempét rakatni a konyhába, mert szerintük a modern konyhabútorral nem mutat jól. Inkább edzett üvegből készült burkolat mellett döntöttek, ami ellenáll a hőnek és az ütésnek, de sajnos meglehetősen drága. Szerencsére Attila édesapja ismert egy homlokzati portálüveggyártó-céget, ahol ugyan még nem készítettek hasonlót és nem is tudták elképzelni a végeredményt, de így is legyártották sikeresen. A felrakását is egyedül oldották meg, a végeredményt pedig imádják, mert nagyon könnyű tisztán tartani.

_DSC0060

Fotó: Molnár Melinda

Csináld magad: kosárfák a gyerekszobában

“Annyi mindent mi csináltunk közösen a férjemmel, hogy szinte fel sem tudom sorolni. Szerencsére ő is szeret alkotni és a nagyobb projekteket mindig közösen visszük véghez.” meséli Klaudia, majd a gyerekszobába készült kosárfát mutatja. Egy blogon láttam az inspirációt, annyira megtetszettek, hogy addig kerestem kosárfonót, ameddig nekem is elkészítette az alapot a polcokkal. A fa törzsét magam festettem akril festékkel és nem használtam hozzá sablont sem. Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom

_DSC0020

Fotó: Molnár Melinda

Egyedi előszoba

Az előszobában IKEA Expedit könyvespolcokból alakították ki az egyedi előszobabútort, mivel a készen kaphatóak közül egyik sem illeszkedett a bemélyedésbe. Két képet is együtt festettek az előszoba falára.

_DSC0037

Fotó: Molnár Melinda

Saját készítésű kiegészítők

A beton is nagy kedvencem az utóbbi 2 évben és ennek eredménye a konyhában található 4 darab gyertyatartó is. A gyertyatartó mögötti felirat története pedig eléggé vicces, mert az eredeti felirat így szólt: „LOVE is all you need!”. Aztán történt egy kis baleset, mert a kislányuk megkaparintotta a többi szót és fél perc alatt szétmorzsolta őket. Mire észrevették, már csak a “LOVE”-ot tudták megmenteni.

Fotó: Molnár Melinda

Fotó: Molnár Melinda

A hálószobában a narancs Tilka kábelhez Klaudia hasonló színű fonalból tekert egy műanyag pohárra fonalat, amelyet háztartási keményítővel kezelt. Részletesen ír erről blogján is, érdemes követni a sok-sok tipp és megvalósult munka miatt is. A hálószoba falán a posztereket dekortapasszal rögzítették, amely rendkívül egyszerű és látványos módszer.

Fotó: Molnár Melinda

Fotó: Molnár Melinda

A legújabb és most a kedvenc közös alkotásuk a nappaliban található retró lerakó asztalka felújítása, amit színeiben és stílusában is az Eames karosszékhez és a gyerek Panton székhez igazítottak. A Haboo puffok nagyon tetszenek Klaudiának, de az áruk miatt nem vásárolta meg őket. Sajnos kötni és horgolni nem tud, de megkérte édesanyját, hogy próbáljon meg egyet készíteni egy leírás alapján A kislányuk kedvence lett azóta és elég jól bírja a kiképzést.

_DSC0071

Fotó: Molnár Melinda

A cikk első változata a BORS Lakás és kert mellékletében jelent meg, 2015. júniusban

Fotó: Molnár Melinda /minamole blog

Lakás: Saját Otthon Projekt

Álmodj tapétát magadnak!

Interjút készítettem a Tapétagyár megálmodójával és tulajdonosával Böjtös Andreával. Egyszerűen már nincs határ, álmodjunk tapétát magunknak!

Hogyan jött az ötlet, mik valósultak meg idáig?

Régóta kacérkodunk a belsőépítészettel, különleges dolgokat hoztunk már eddig is létre. Egyszer csak jött egy ”tapéta probléma”, jó minőségű strapabíró anyagot kellett találnunk, amely kiválóan alkalmas faldekorációra. Készre gyártott tapéta szóba sem jöhetett, mert egyedi design feliratokat kellett rányomtatni, extra széles kivitelben. Két napunk állt rendelkezésre Szakember szóba sem jöhetett a kihelyezésnél, mivel 2 éjszaka alatt megkellett csinálnunk, így találtuk meg a HP PVC mentes tapétáját. A kezdeti nehézségek után – amelyet például a kihelyezés során tapasztaltunk- mivel alig mertük vizezni gyorsan jött a sikerélmény. Rájöttünk meríteni kell és hihetetlen gyorsan és könnyen felkerült a tapéta. Akkor döntöttem el ez az a faldekoráció, amit bárki fel tudna rakni, legalábbis aki érez magába némi gyakorlatiasságot. Innen indult az álom, hogy készítsünk tapétát, kompromisszumok nélkül. A lakás bármely bútorához vagy akár egy lámpaernyő mintájára is tudunk tapétát gyártani.

Meséld el a saját hálószobád dekorálását! Az is elég nagy kihívás volt!

Ezen a falon mióta birtokba vettük a szobát nem volt semmi, mindig vágytam rá, hogy valami különleges dekoráció legyen az ágyam fölött. Az eredeti elképzelés egy kép, vagy tapéta, esetleg falburkoló anyag volt, de a tökéletes megoldást nem találtam. Számtalan variációt megnéztem, mielőtt találkoztam ezzel a technológiával. Ezek után minden megváltozott. A fotó felhelyezése a falra eddig úgy indult, hogy vegyünk egy a meglévő színekhez illeszkedő keretet, de innentől kezdve megváltozik ez a gondolkodásmód. Mostantól hozzunk létre fotót és egy tapéta motívumot úgy, hogy a szobával összhangba legyenek. Legyen része a faldekorációknak, de mégis simuljon bele a háttérbe, feleljen meg az ízlésünknek. Ezen igények figyelembe vételével készült ez a gyönyörű hálószóba tapéta. Illik a lámpához, színeiben a szobához, a kép színe visszafogott, szinte csak a sziluett körvonalazódik. Még egy kicsit megbolondítottam vászonképekkel is, tökéletes összhangban a tapétával, az azonos motívum visszaköszön a falon. A szoba még koránt sincs készen, hamarosan készülnek az ablakokhoz a mintához illő függönyök. Egy nyomtató egy szín, egy minőség. A tapéta megtervezése kb, 4-5 óra volt a grafikusnak, mivel elég határozott elképzeléseim voltak a végeredményről. Elküldtem a megfelelő képeket és pár órán belül része lett a tapétának. Jóváhagytam a képet, és máris elindult a tapétagyártás. 48 órán belül kezemben volta a saját design tapétám.

fenykepes_tapetagyar_hu

Egyedi fényképes tapéta

Mi volt a legkedvesebb megvalósított ötlet?

Nagyon szép ajándék, egy családfa, amelyet karácsonyi ajándéknak készítettek egy nagymamának. A szobája falára került a családfa rajza, a fa ágaira a gyerekei és unokái fotóit kellett felrajzolnunk. Nagyon szép és különleges ajándék volt, a végén a család közös tapétázásba kezdett. Maradandó ajándék egy meghitt családi ünnepre.

Hogyan tudunk kihasználni egy aprócska falfelületet? Milyen javaslatod lenne?

Feltételezzük, hogy a szabad felület az előszobában van, ide egy nagyon kellemes fotó montázs képet lehet rakni a legszebb nyaralásokból, szép családi pillanatokból, egy adott árnyalatra vetítve vagy akár szépiás, fekete-fehér változatban is. Az otthonunkba érkező vendégek biztosan szívesen nézegetik pár pillanatig, már eleve egy jó hangulat fogadja őket. Jó úgy hazaérni, hogy a kellemes emlékeink visszaköszönnek.

eloszoba

Mi a helyzet, ha én a konyhámba szeretnék tapétát? 

Akár már konyhába is készülhet egyedi tapéta. Természetesen, ha van igény rá akkor elkészítjük a látványtervet, és javasolunk színeket, segítünk a választásban. Mindig hangsúlyozzuk, hogy a dekorálandó falakat olyan szemmel is nézze az ügyfél, hogy ha másik helyiségből rá lehet látni, akkor azzal is összhangban legyen. Ha a tapéta kiválasztásra került mehet a gyors gyártás, igény szerint színpróba nyomtatására is van lehetőség. A mintáknak csak a képzelet szab határt. Ha nincs elképzelés, akkor a konyháról, a lakásról készült fotók nagyban segítik a tervezést, így biztosan megteremthető az összhang.

konyhai_tapeta_ujsagba_tapetagyar_hu_elkuld_v01

Kis felületeket is ki lehet használni

konyhai_tapeta_13_nagy

Provence-i hangulat

A gyerekszobába is alkalmazható a környezetbarát mivolta miatt?

Így van, de mindig figyelembe kell venni, hogy mekkora a szoba mérete, hogy a motívumokat hogyan tudjuk használni, egy pici szoba esetében nem ajánlott nagyon sötét színekkel dolgozni. Érdemes egy fal kiemelésére törekedni, hogy ne nyomja a minta össze a teret. Egy nagyobb szoba esetén esetleg több falat is kiemelhetünk illetve minden falra tehetünk motívumokat. A gyerekeknél népszerű a poszter tapéta, amelyen kedvenceik jelennek meg. A lehetőség ebben az esetben is számtalan: bolygók, unikornisok, pillangók és cukorkák – tehát minden, ami szem szájnak ingere.

Kislányoknak

Kislányoknak

fiu_tapeta

Kisfiúknak

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Továbbiakban szeretnénk a tapétával harmonizáló termékeket kiegészítőket gyártani. Lapfüggönyöket, lámpaernyőket, díszpárnákat, nagyon sok ötletünk van, ami kidolgozásra vár. Ami már biztosan elérhető a kanavászon, melyből feszített vászonképeket (fotó) és lámpaernyő burkolatokat is tudunk készíteni. Teszteljük az újdonságokat, izgalmas új ötleteken dolgozunk, nem állunk meg a tapétánál.

Annyira különlegesnek hangzik minden, hogy kissé ijesztő lehet az ára, nem?

A technológia elérhető bárki számára, természetesen a versenytársunk nem az olcsón gyártott tucat tapéta, de nem is fogunk tudni a világ legjobb nyomtatójával versenyre kelni a piacon. Ezek a faldekorációk egyedileg készülnek, adott méretben, nem kell tekercseket megvenni belőle. Egy márkás farmer árából már képesek vagyunk valami különlegeset alkotni az otthonunkban.

Első megjelenés: BORS,  Lakás és kert magazin melléklet 2015.

Interjú: Molnár Melinda / minamole.cafeblog.hu

Fotók: Tapétagyár

Gondosan tervezett virágbirodalom

Vendéglátóink Stégerné Killer Violetta és férje Andor, akik az együtt tervezett és nyolc évvel ezelőtt felépült házuk kertjében kalauzolnak.
„A kerthez csak az építkezés befejezése után két évvel mertünk hozzáfogni” – kezdi Violetta a történetük. A kert hatalmas és emberemlékezet óta, pontosan 150 éve a család birtokában volt. Andor felmenői még borszőlőt termesztettek a lejtős terülten.
A család új otthont szeretett volna, az Öreghegy tökéletes választás volt, hogy felépítsék álmaik házát. A szőlőtőkékből Violetta férje kérésére 3 öreg tőkét meghagyott, amelyek még most is emlékeztetik őket a családi gyökerekre, melyek kiemelten fontosak mindkettejük számára. A régi időkből még a présház maradt meg eredeti állapotában.

Gondos tervezés
A kertépítés jelentős földmunkával kezdődött, a tereprendezés elengedhetetlen volt, mivel a terület erősen lejtett. Violetta magazinokat és az internetet bújta, majd ihletet merítve megtervezze a saját ízlésüknek megfelelő kertet.
Kiültem a teraszra és úgy találtam ki, hogy mi hol legyen. Volt néhány szomszédos épület, amit szerettem volna eltakarni, így oda ültettük az örökzöld ágyást. Mivel a telek viszonylag nagyméretű, 2900 m2 és mindent ketten végeztünk a férjemmel a tervezéstől a kivitelezésig, négy év kellett hozzá, mire elkészültünk a fő feladatokkal, beültetésekkel. Hiányosság és nagy tervek persze még most is akadnak bőven.violetta_haz
Virágos díszfákban, cserjékben, sok-sok évelő növényben és persze rengeteg rózsában gondolkodtam. Főként rózsaszín és kék színekben. Szeretek mindent előre megtervezni. A téli időszakban kockás papírra gyártottam a beültetési terveket. Talán pont ennek köszönhetjük, hogy nagy hibákat nem vétettünk a kialakítás során.
Amikor rákérdezek, hogy mégis milyen hibát vétettek, akkor csak két példát hoznak fel: „A legnagyobb hibánk az volt, hogy a szakember tanácsa ellenére savanyú talajt igénylő növényeket rododendronokat és ámbrafát is ültettünk a meszes talajunkba – némi föld cserével- amelyek néhány év sínylődés után sajnos kipusztultak. „
A kert gondozása is főleg Violetta feladata, aki az öt (!) gyermek terelgetése és a családi vállalkozásban rá háruló teendői mellett, mindig talál 1-1 órát arra, hogy az aktuális munkákat elvégezze.

violetta_iriszek

violetta_viragok“Kislányként falun nevelkedtem a nagymamámnak is mesés kertje volt, ő fertőzött meg kert vírussal. Tudtam, hogy én is valami hasonló virágos tündérkertet szeretnék magunknak.”
Erre a korra utalnak a teraszon a kosarak, kék zománcozott használati eszközök és a padláslépcső is, amely most már virágállványként szolgál. A mázsa és a többi régi tárgy nagy része is örökség, de folyamatosan bővül bolhapiacokon beszerzett kincsekkel. violetta_targyak

Virágzási naptár
Februárban a hunyorokkal indul a virágzás, majd jönnek sorban a hagymások, Violetta tavaszi kedvencei a tulipánok. Áprilisban már a díszalmák, díszcseresznyék is ontják mesés virágaikat fehér és rózsaszín árnyalatokban. A kedvenc díszfa egy díszalma, amit két éve kapott anyák napjára. „Ha csak egy virágos díszfát választhatnék a kertünkbe, akkor ez lenne a befutó – ’Malus Prairie Rose’.”
A kert csúcspontja júniusban van a rózsák és a levendulák virágzásával. Nagyjából 450 tő rózsa és 100 tő levendula nyílik ekkor.

violetta_rozsak
A rózsák közül is nehéz kedvencet választani: „Nagyon szeretem a talajtakaró fajtákat The Fairy, Lovely Pink. Legnagyobb kedvenceim David Austin angol rózsanemesítő rózsái. Anne Boleyn, Heritage. Gyönyörűek a francia Meilland rózsák is Bonica82, Eden Rose. „
Augusztusban nagyon várom az árnyékliliomok virágzását. A nagymamám kertjében rengeteg volt, tőle hoztam pár tővel. A bejárati ajtónk környékén illatoznak.
Ősszel az őszi szellőrózsák virágzásával, valamint a díszkörték, díszcseresznyék, ecetfa, somok hihetetlen pompás vörös-narancs lombozatával zárul a szezon.
Télen örökzöldek, különféle fenyők, cédrusok, borókák, tiszafák, törpefenyők és buxusok zöldellnek az alvó kertben. violetta_virag_reszletek
Minden gyermekem nevét szívekre hímeztem már, amelyek a születésnapokon a dekoráció fontos részét képezik. A hímzéssel tavaly találtunk egymásra. Az interneten láttam kedves téli keresztszemes mintákat. Gondoltam kipróbálom, hátha nekem is megy, és legnagyobb örömömre jól sikerültek már az első próbálkozások is. Ez előtt kislányként volt utoljára hímzőtű és cérna a kezemben.
violetta_pink_asztal
A jövőbeli terveikről kérdezve elmondják, hogy egy kis kerti kávézót terveznek bontott téglából, és egy kisebb tavacskát is szeretnének. Jövőbeli feladat még egy támfal építése a levendulaágyás mellé. Ezek után sem pihenhetnek, hiszen mindenképpen fel kell újítaniuk majd a füvet is.

A cikk első változata a BORS, Lakás és kert magazinban jelent meg 2015. májusában.

Tulajdonos: Strégerné Killer Violetta / Fotók: Violettaságok fb oldal

Cikk: Molnár Melinda / minamole facebook oldal itt

Istállóból műterem - csodás átalakulás!

Nem ismertem, csak a képei és fotói alapján tudtam, hogy jó lenne többet tudni róla. Látni az embert, megismeri a művészt, beszélgetni vele, mert sok kérdésem volt. Ismeretlenül írtam neki, hogy szeretném bemutatni, nem is feltétlen számítottam arra, hogy válaszol. De ha meg sem próbálom, akkor most miről írnék?
Szeretném ha bemutatnád magad pár szóban, Ki is Lakbear? Ki Sultan Zoltán?
Thuróczy Zoltánként láttam meg a napvilágot Budapesten, gyerekként semmi más nem érdekelt csak a rajzolás és a biciklizés. Ez a két dolog a mai napig az életem része. Sosem akartam más lenni mint képzőművész, nem voltak klasszikus gyermek vágyaim, hogy majd autó versenyző leszek vagy masiniszta. Szüleim érdeklődése és készsége az alkotás iránt bennem is megvolt, igaz ők ezzel csak életük egy szakaszában foglalkoztak. Apám nagy bütykölő volt, az autó szereléstől a bútor felújításig sok mindennel foglalkozott így tőle ezt kaptam. Anyám nagyon jól rajzolt és el is indult ebbe az irányba, de aztán talán azért mert mi a testvéremmel megszülettünk abbamaradt. Mindig volt valami a levegőben amit úgy éreztem amellett, hogy én is akartam, hogy be kell teljesítenem. Ez a művészettel való foglalkozás és alkotás volt, így bár nagy kitérőkkel és borzalmas általános iskolai eredményekkel, de kikötöttem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A nulláról indultam az egyetem felé, mivel nagyon rossz tanuló voltam korábban mindent utólag kellett bepótolnom. Ebbe beletartozott az is, hogy semmilyen klasszikus előképzésen nem jártam a rajzolás terén. Hat év kemény rajztanulással és művészettörténeti ismeret után felvettek, az oly régóta álomként vágyott művészet templomába.
istallo_festmenyek

Thuróczy Zoltán festményeiből részletek

Mesélj az istállódról, mit fogsz ott csinálni? Festeni vagy mással is foglalkozol?
Az egyetemi évek alatt sok új hatás ért, igaz már előtte is mivel harmincas éveim elején vettek fel. Még a tanulmányaim előtt rengeteget utaztam és külföldön is éltem, így megtapasztalhattam sok olyan dolgot ami nyitottabbá tett minden dolog iránt. Már az egyetem alatt éreztem, hogy csak a festészet illetve a művész lét nem lesz elég nekem. Az utolsó előtti évben vásároltam egy vidéki parasztházat Tolna megyében, amolyan bázis szándékkal. Lassan-lassan rájöttem, hogy a szépérzékemnek szüksége van, hogy egy olyan térben legyek amit én alakítottam magamnak ki! Elkezdtem több-kevesebb sikerrel bütykölni. Mivel a lomtalanítások és bolhapiacok mindig is érdekeltek, felhalmoztam egy tetemes LOM-halmazt, sok éven keresztül gyűltek és arra vártak, hogy egyszer a helyükre kerülnek majd. Mivel mindenképpen vidéki akartam lenni, ezt eltökélve akarva és akaratlanul is és főleg menthetetlenül az lettem. Nem ott Tolnában igaz, hanem onnan nagyon messze a Jászságban. Mivel átlagos és használható bútoraim nem voltak, elérkezett az idő, hogy abból a nagy kupac hulladékból otthon váljon.
Lassan haladtam, sokat hibáztam de kitartottam mivel nem volt annyi pénzem, hogy új holmikat vegyek! Minden tudásomat és “nem tudásomat” latba vetettem és lassan egyre jobban sikerültek is a dolgok! Ez elindította a lavinát és véglegesen beleszerettem abba a lehetőségbe, hogy magam által javított, és tervezett dolgok vegyenek körül.
istállo

Az istálló eredeti állapota

Mindent saját erőből készítettél el? Olyan lett, amilyennek szeretted volna?
Az istálló tavaly került a birtokomba, Anyám telkén áll. Ahogy beléptem tudtam, hogy ez műterem lesz! Mindig szerettem volna egy ilyen játszóteret magamnak. Több, mint tíz éve dédelgettem azt az álmot, hogy ez jó részt fehér legyen. A saját lakásom alakítása volt a tanulópénz, így a műterem átalakítása már jóval könnyebben ment, igaz így is egy év kellett hozzá, közbeszólt a tél. Megint csak a nulláról kellett kezdeni, se rendes padlója nem volt, se igazi plafonja és a falak is nagyon rossz állapotban voltak. Nem érdekelt! Belevágtam és nagyon sok segítséget kaptam a hozzám közel állóktól is. Mivel itt sem volt annyi pénz, így itt is adott volt, hogy amit lehet azt magam készítsek el. Kompromisszumokat nem hoztam és mindenki hülyének nézett, hogy egy műhelyre vagy műteremre minek ennyi időt szánni.
A plafon gerendáit mindenképp szerettem volna viszontlátni, így a közöket ki kellet lambériázni és szigetelni is. Ez volt a legnehezebb, mivel egyik gerenda sincs egymástól egyenlő távolságra, sőt egyforma magasan sincsenek. Minden 30 cm után újra kellett mérni a közöket és szinte minden lambéria egyedi méretű. Miután végre meglett a plafon és le lett betonozva az aljzat, nekiláthattam az egyebek elkészítésének. Meghagyattam a kőművesekkel az etetőt, mert azt pultnak akartam megcsinálni.
Mikor az összes alap elkészült, beleértve az újravakolt falakat és a két helyiség egybenyitását már fellélegezhettem. A berendezési tárgyaim nagy része a pesti lomtalanításokból származik, de sok mindent vettem a helyi lomosoktól is. Igazából bármerre jártam olyan szemmel néztem körbe, hogy mi lenne oda jó és miből mit lehet átértelmezni. Rengeteg “DIY” oldalt megnéztem, felírtam és lerajzoltam a látottakat, analizáltam majd létrehoztam a saját verziómat. Mivel az egyetemen tanultunk a festékekről és azok alkotó elemeiről, nem estem abba a hibába amibe egy lelkes “hobbista” eshet, amikor beszabadul egy kreatív hobbi boltba. Nem vettem különleges festékeket, egyszerű barkácsáruházas dolgokból oldottam meg a kérdéseket és sűrűn látogattam a művészellátókat. Nagyon érdekelt mindig is a modern és a klasszikus, illetve a vintage vagy régies népi tárgyak összeolvasztása. Véleményem szerint az a jó otthon, amiben találkoznak a korok, mint ahogy egy családban is van nagymama meg unoka is. Nem tartom jónak bármelyik kizárását az élettérben.
kesz_muterem

Minden sarokban csoda

Fehér? A padlón? Miért?
Mivel a fehér mellett döntöttem, így azt is elhatároztam, hogy a padló is az lesz. A betont is szerettem volna fehérre festeni, ettől mindenki óvott vagy szimplán hülyének tartott. Képként tekintek egy térre: a padló és a plafon az a tér ami között a falak tölthetik csak be a függeszthető tárgyak helyét. Igaz ez nem tejesen így van de nekem, az én lakódobozaimban igen. Mindenképp azt szerettem volna, hogy a sok fehér miatt nagyon világos legyen, mivel nem nagyok az ablakok ez fontos is volt egy olyan térben, ahol majd alkotás fog folyni. Jelentem nagyon világos lett!
Nagyon szépek a tárgyaid, kiemelnél néhány, amit különösen szeretsz vagy azért mert saját kezűleg újítottad fel, esetleg egy emlék kötődik hozzá?
Az elkészült tárgyak és bútorok közül nagyon megszerettem a két fotelt, amiket az út szélére raktak ki a szomszédaink. Teljesen lebontottam, csak a rugós ülőrészek maradtak meg, amiket újrabéleltem és kárpitoztam. Azért szeretem őket, mert olyan dolgokból állanak össze mintha egy szürreális Dali festmény lennének. Az ezüst szegők női fürdőruha pántból vannak, ezeket egy varrodából kaptam. A karfák korábban ugyancsak kárpitozottak voltak, amiket leszedtem és egy régi karnisból dekopíroztam ki az újakat. A fehér festéket részben rajta hagytam, részben lecsiszoltam és erre stencileztem rá a “sit down” feliratot. A kárpit maga egy turkálóból származó sötétítő függöny, a vas váz sötétbarna volt, amit átfestettem fehérre. Nagyon szeretem ha olyan dolgok találkoznak egy felületen, amik korábban teljesen más funkciót töltöttek be, talán ezért ez a két fotel az egyik nagy kedvencem.
A másik ilyen az evezőlapát, ami vagy húsz éven át kísért el és volt korábban függöny karnis, fürdőszobai fogas és fali dísz is. Most, mint sarokban lévő és engem figyelmeztető tárgy lett, mely a feliratával arra ösztönöz, hogy álmaimból valóságok szülessenek.
A nem átalakított tárgyak sem vásárolt dolgok, egy pályázaton nyertem a lakás enteriőrömmel és vásárlási utalványként ebből vettem őket. Úgy gondolom kellenek az otthonba olyan dolgok is, amikről nem az süt, hogy házilag lett készítve. Az átalakításokban és a felújításokban nem ismerek pardont, nem elégszek meg egyszerűen egy átfestéssel. Az nekem nem elég! úgy javítok és teremtek újat, hogy az szerkezetében is jó legyen, csak azért mert jól néz ki de amúgy ha ráülök nyekken egyet, az nekem nem felel meg! Sosem elegendő a puszta felhasználó életforma, szeretem megszegni a szabályokat, miután azokat elsajátítottam. Nem látom értelmét annak, hogy adott határokon belül használjak fel alapanyagokat, hiába kézműves, így valami csak tucat marad!
Roppant fontos, hogy az ember merjen úgy nyúlni az eszközökhöz és a leendő tárgyhoz, hogy annak egyénisége legyen. Nem vagyok egy magánmitológiát kitaláló és azt egy életen át festő művész! Elsősorban nekem a festészet szakma, amit nagyon tudni kell és csak utána művészi alkotás. Nem vagyok hajlandó modern festő lenni, sem klasszikus. Mindig azt csinálom és mindig olyat hozok létre, ami akkor és ott érvényes, a világ túl nagy ahhoz, hogy csak egy festő legyek benne! Nyilván minden ember ön megvalósít és erre csak bátorítani tudok minden alkotni vágyót, hozzuk létre magunk körül azt a teret, amiben szeretünk lenni!
istallo_muterem_4

Részletek a műteremből

Mi hiányzik még a műhelyedből, hogy teljes legyen? Vagy most úgy tökéletes ahogy van a számodra?
Úgy érzem, de ez nyilván csak a jelenre érvényes, hogy minden megvan ebben az istállóban ami nekem hiányzott. Ez biztos változni fog, de festésre, varrásra és barkácsolásra jelen állapota engem boldoggá tesz! Következő munka, az istálló mellett lévő nyári konyha elkészítése lesz. Ott is le lett betonozva az aljzat és a búbos kemence mellé még tavaly felépítettem a bontott tégla padkát is, már csak neki kell látni! Felkérést kaptam még egy összművészeti szalon berendezésére és folyamatban van egy étterem újragondolása is. Szinte ingyen még hozzám vágtak egy öt elemből álló szocreál szekrénysort, amit itthonra szeretnék átalakítani. Ezek a terveim.
istallo_muterem_3

Mindent saját maga készített

A fotókat Thuróczy Zoltán készítette és az ő tulajdonát képezik. Köszönöm a lehetőséget, hogy bemutathattam a munkáit és a műhelyét.

A facebook oldalam itt találjátok, ha szeretnétek csatlakozni.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!