minamole

Újrahasznosítás felsőfokon: tüzifából készült nyuszi

Meglepetés és vidám dekoráció készült a tűzifának szánt akác-és nyárfából. Nem ez az első fanyuszi, amelyet János Marcinak készített.. Tavaly az első a próbadarab volt, azon lehetett kikísérletezni, hogy milyen legyen a formája, hogyan érdemes összeilleszteni a darabokat.

A levágott fadarabok csapokkal vannak összeillesztve, így akár szét is szedhető. A nyuszi jó pár óra alatt készült, mivel hosszú volt kiválasztani a megfelelő darabokat, mérni és persze pontosan vágni. Megesett, hogy a vágás során derült ki, hogy az épnek tűnő fa belül mégsem tökéletes. Lassan alakult ki a végleges forma, de egy nagyon bájos arc néz vissza ránk.

Kezeletlenül a fa szépen beérik, de ha kitesszük az udvarra érdemes felkészíteni a kinti életre. Húsvétkor a puttonyban pár színes csokitojás fog lapulni várva, hogy megtalálják.

Engedjétek meg, hogy elmeséljem, amikor kerestem a megfelelő hátteret a fotózáshoz eszembe jutott a Nagymamám 1919-ben készült vizes padja, amelyet pár éve festettem újra, így megmentve a teljes elporladástól. Lassan újra kellene festeni, de úgy éreztem tökéletesen illenek egymáshoz.

Édesanyám nagyon örült, hogy megörökítem a padot, azt viszont kevésbé értékelte, amikor a vitrinből kikaptam a Zsolnay csészéjét és beültettem virággal. Szerencsére probléma nélkül megúszta a fotózást és elmosva visszakerülhetett a helyére. Boldog vagyok, hogy ennyire személyes lett ez a pár fotó és megmutathatom nektek. Újrahasznosítás felsőfokon, több generáción átívelve!

Köszönöm Jánosnak, Marci nagybácsijának a türelmet és a szeretetet ahogy ezt a nyuszit elkészítette! Így lett lelke is ennek a fa nyuszinak.

Találkozzunk a Facebookon is!

Mit csinál a kertész télen?

Leginkább kipiheni a nyári fáradalmakat, összegez és megtervezi a következő évet és tüzet rak a kemencéjében.

Már írtam a galambrezidenciáról itt, mivel már a harmadik telüket töltik a tulajdonosok a falusi házukban, megkértem őket, hogy meséljék el mivel tölti a hobbi kertész az idejét a téli időszakban.

“Számunkra a tél a tervezés időszaka, jövőre új növényeket szeretnénk ültetni, a meglévő ágyásokat kicsit átformálni. Új virágágyásokat és egy külön fűszeres kertet szeretnénk kialakítani. A kerti tó környékét rendezzük, egy kis stéget szeretnénk építeni, amelyet mi csak galambvárónak nevezünk. Az inspirációkat újságok, blogok szolgáltatják, szorgosan gyűjtögetjük az ötleteket. Elmaradhatatlan a saját készítésű madáretető kihelyezése, sok az énekesmadár a kertben.”

_DSC0431

Régiségek

Ahogy alakul a kert arculata úgy szeretnénk újabb és újabb kerti dekorációkat kihelyezni, mindent az újrahasznosítás és a falusi jelleg megtartása jegyében. Felújításra vár egy fa parasztszekér, egy régi mázsa és taliga.

_DSC0414

“A tavalyi évben a legnagyobb sikerélményt a magról vetett leanderek okozták, nagy öröm, hogy már 25-30 cm-es csemetéink vannak. Sajnos a homoktövis termés elmaradt a várttól, sokkal kevesebb termett, mint az előző évben. De azért ízletes és vitamindús ivólé készült belőle. Sikernek könyveljük el, hogy a kerti tavunk, amelyet mi építettünk szép tiszta, a vízinövények és a halak is egészségesek. A farakás, amit nagy gonddal építettünk pedig lassan bevégzi a küldetését, a kemény tél miatt a kemencében végzik. Nem baj, jövőre megint felépül a mi különleges farakásunk.”

_DSC0420

Csak pontosan, szépen a tüzelővel…

_DSC0410

Kár érte, mivel mégiscsak tüzelő… de majd jövőre újraépül

A farakásról nyári képek itt láthatóak.

Minamole facebook oldala itt található.

Türelemjáték - ablak a farakáson

Micsoda ötlet és micsoda megvalósulás! Tökéletesen illik a falusi ház hangulatához. Nagy gondossággal és lelkesedéssel rakta János a fadarabokat, egyenként megforgatva, keresve a megfelelő helyet. A fadarabokat eredetileg a kemencébe szánták télire tűzifának, de ahogy elnézem ezt a műalkotást nem biztos, hogy oda fognak kerülni.

 

Fa_lilaviraggal

Fotó: minamole

Két ablak készült egymás mellé, ezzel is nehezítve a megvalósítást, hiszen János törekedett a szimmetriára. A párkány régi cserepekből került kialakításra, a falusi ablakba pedig jár a muskátli!

fa_rozsaszin_muskatli

Fotó: minamole

A lányok pedig kicsit még csinosítani szerettek volna a farakás házikón. Így a  színes és hibás csipkéket kikeményítettük és forró ragasztóval illesztettük egymáshoz. A csipkefüggöny nem marad itt, csak poénból tettük fel, de szerintem feldobta a látványt.

fa_kollázs_csipke

Fotó: minamole

Minden irányból jól mutat. A képek elmondanak mindent, bárki akinek elég türelme van, készíthet ilyet! Ez tényleg egy farakarás, farakásművészet.

Farakas

Fotó: minamole

A falusi kertről még itt olvashatsz többet, mert már jártam itt és bemutattam a lakóit.

Csatlakozz a facebook oldalamhoz itt.

Transzfer teszt - mivel is csináljam?

A transzfertechnika nálam az új szerelem. Egyszerűen kivitelezhető és óriási sikelélményt ad. Egyedi ajándékok és vitange kiegészítők és használati tárgyak  készülhetnek a segítségével. Határ a csillagos ég, ezzel a bejegyzéssel még csak a technika kicsi részére tudom felhívni a figyelmet. Két tisztítószer is létezik, amelyekkel kipróbáltam a transzfer technikát. Gondoltam összehasonlítom őket, kiváncsi voltam az eredményre.

Tehát a versenyzők: Citrasolv, amelyről már írtam bejegyzést itt. A másik versenyző, ami számomra még új és nagy reményeket fűzök hozzá: Almawin narancsolaj tisztítószer koncetrátum.

A transzferképet ugyanazzal a nyomtatóval nyomtattam, ugyanarra az anyagra dolgoztam,a biztonság kedvéért más ecsetet használtam a folyadékok felvitelére. A nyomtatásnál arra kell ügyelni, ha szöveg van akkor tükörben kell kinyomtatni, vagy már eleve tükrözött szöveget kell nyomtani. A nyomtató lézernyomtató legyen, de mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy a számára elérhető nyomtatóval működik-e ez a technika. Általános recept erre nincs. A sima nyomtatópapírra kinyomtatott képet érdemes rögzíteni az anyagra, hogy ne mozduljon el. Én ecsettel viszem fel a folyadékot, de van, aki fülpiszkálóval. Nem kell sok tisztítószer, legyünk nagyon takarékosak, plusz ha sokat viszünk fel akkor elázhat a minta és csúnya lesz. Egy agyonmosott pamut lepedőn próbáltam ki a szereim.

 

almawin_citrasolv

Felül: Almawin, alul: citrasolv

Íme az eredmény felül almawin, alul citrasolv. Az alsó csak azért lett egyenletesebb, mert azt csináltam másodikra és már annyira nem remegett a kezem! Egyébként semmi, de semmi különbséget nem találtam. Mindkettőnek van egy erős narancsos szaga, ezért érdemes nyitott ablaknál használni. Az anyagot megvártam, amíg megszárad és kimostam, utána keményítettem is csak a próba kedvéért, forró gőzölős vasalóval kivasaltam, a minta nem mozdult, nem folyt el.

almawin_teszt

A próba előtt/ átkenve Almawinnel /A citrasolcval készült minta/ áztatás

Nagyon lelkes lettem, hogy milyen könnyű pamut anyagra (mivel ezt próbáltam csak, műszálasat nem) transzferálni, így ki akartam próbálni fára is. Örömmel jelentem, hogy ez is nagyon egyszerű. A kinyomtatott képet celuxszal rögzítem a fára és kevés almawinnel átkenem. Az átkenés után kanál hátoldalával átdörzsölöm és óvatosan leszedem, egyébként ez a technika a textinél is. Nem kell kitörni a kanál nyelét, csak határozottan kissé rányomva átdörzsölni rövid ideig. Ha óvatosan emeled fel a papírt és még látsz egyenletlenséget, akkor még visszahajthatod és rásegíthetsz.

Alant a fázisfotók:

almawin_fára

Fa és nyomtatás / Átkenve Almawinnel / Az eredmény

Nagyon szép lett, igazán tetszik. Már el is ajándékoztam, csinálom a többit! 🙂

almawin_transzefer_fara

Érdemes gyakorolni, már a második kép látványosan jobban fog sikerülni, mint az első! Az Almawin itthon is kapható webáruházakban és bio boltokban, egy google keresést megér. A Citrasolv nem kapható itthon, az ára körülbelül ugyanannyiba kerül mint az Almawin, csak várni kell, amíg megérkezik.

Létrehoztam egy Facebook csoportot, ahol nagyon kreatív emberek osztják meg egymással a tapasztalataikat és megmutatják egymásnak az elkészült munkákat! Ha még van kérdésed,  akkor csatlakozz hozzánk itt.

Itt derült ki nekem is a többi csoporttárstól, hogy: lehet színes nyomtatást is transzferálni Almawinnel: Van, aki kétszer próbált egy nyomatot átkenni és sikerült neki a második is.  Ezeket a tapasztalatokat köszönöm, hogy megosztottátok velem és a többiekkel. Szuper csoportunk van!

A facebook oldalomon minden nap találsz inspirációt, gyere és csatlakozz hozzám!

 

Hogyan legyen fadarabokból nyári hangulat?

Miért fogok idén fadarabokat gyűjteni a vízparton? Ezeket a képeket nézegetve nekem is kell egy uszadékfából készített mestermű. Hoztam néhány ötletet, de szabadon szárnyalhat a fantázia! Tessék kreatívnak lenni és alkotni.
A csipke még vitorlaként is jól mutat!

csipkés_hajó

Csipke és fa

Gyerekszobába viszont ilyen hajó illene:

uszadékfa_hajó

Igazi vízparti hangulat.

Haladók már képeket is készíthetnek, kicsit kifestve, megmunkálva.

uszadékfa_házikó

Házikó kép

uszadékfa_kép

Festet fa hajócska

A nyári képek bekeretezésére mi is lehetne stílusosabb?

   uszadékfa_keret uszadékfa_keret_2

A nagyobb darabok, könyvtámaszként is új életre kelhetnek:uszadékfa_könyvtámasz

Felfűzve én tuti csillagot csinálnék, de a romantikusoknak marad az örök szív forma:

uszadékfa_szív

Minden fotó forrását a nyári Pinterest albumomban találjátok itt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!