minamole

Tiszta csipke, rendes ház

A nővéremmel osztozom a csipkék iráni szeretetben és tiszteletben. Már régóta szerettem volna összegyűjteni nektek hasznos tippeket a csipkékkel, régi anyagokkal kapcsolatosan, hogy hogyan mossátok, fehérítsétek. Az apropót most az adta, hogy közösen átnéztük a családi csipkegyűjteményt. Átválogattuk őket, elidőztünk felettük, hogy melyik honnan származik, jó érzéssel töltött el bennünket ez a nosztalgiázás. Bolhapiacról, örökségből , de volt már olyan is, hogy a faluban egy idős néni nekünk adták a félre őrzött stafirungja maradékát, mert tudták nálunk jó helyen van, neki már nincs ereje mosni őket.

Szóval fogadjátok a tapasztalatból írt mosási és fehérítési tippjeinket régi csipkékhez, anyagokhoz.

Ezeket az anyagokat lehet a nagymamától örökölni, esetleg bolhapiacon vásárolni a lényeg,hogy sokszor nincsenek olyan állapotban, hogy a szekrénybe lehessen tenni azonnal, ahogy megkaptuk őket. Az idő leginkább úgy mutatkozik meg a régi anyagokon, hogy besárgítja azokat, de nem elhanyagolható az a kellemetlen és állott szag sem, amelytől ugyanúgy szeretnénk megszabadulni, mint a sárgaságtól. Nagyon fontos elöljáróban az, hogy ha szereted a régi csipkéket, anyagokat, akkor szánd rá az időd a tisztításukra is. Csakis kézzel mosd őket, miután levetted a gyűrűid, karkötőid. Banális, de már megtörtént velünk, hogy kihúztuk az anyag szálát. A szárítás külön tudomány, de elöljáróban csak annyit, hogy semmiképp se géppel! A forró víztől összemehetnek a régi anyagok, inkább legyen a víz kézmeleg.

Fotó: minamole

Az első mosás a piszoktól megszabadulás. Kevés mosószert kell a vízben feloldani és csak ez után jöhet az áztatás. Tulajdonképpen csak finom nyomkodást igényel, semmi képen sem dörzsölést. Ezt akár többször is meg kell ismételni, ez függ a szennyezettség mértékétől. A mosószer lehet az, amit otthon használsz, a lényeg, hogy nem kell belőle sok. Ezután tiszta, kézmeleg vízben öblítés, öblítő nem szükséges, mert hátra van még az egyik legfontosabb lépés:  a fehérítés.

Fehérítés: Mi a Vanish  Gold  Oxi  Action termékcsaládot használjuk azt, amelyet kifejezetten fehér ruhákra/anyagokra  fejlesztettek ki – ezzel van a legjobb tapasztalatunk, ezért ezt ajánljuk. Fontos, hogy az utasítást el kell olvasni és az szerint használni a terméket. Egyszerre csak kisebb mennyiséget fehérítsünk, ugyanúgy járjunk el, mint a mosásnál, néha érdemes átmozgatni, de semmiképp se dörzsöljük.

A rozsdafoltokkal nem nagyon lehet mit kezdeni, ezeket mi a textil bájának tartjuk, ez tényleg az idő vasfoga, ezek emlékeztetnek az anyag korára.

Fotó: minamole

Keményítés: akár csont keményre is lehet keményíteni a régi anyagokat és csipkéket, ez függ attól is, hogy mire szeretnénk használni, a kikeményített anyagot, mindig nehezebb vasalni. Mi már készítettünk vintage hangulatú esküvőre csipke lámpa búrát, ott kifejezetten előnyös volt a keményített csipke. Keményítőből mi a modern folyékonyra szavazunk, a hígítás attól függ, milyen kemény anyagot akarunk kapni a végén.

Szárítás: a napon vagy nem napon szárítás leginkább hitvita, ki mire esküszik, de lehetőleg legyen a kimosott anyag és csipke a levegőn szárítva. Tipp: érdemes törölközőre fektetni a kimosott, kifehérített csipkét, majd feltekerni, finoman a vizet kinyomkodni belőle, így gyorsabban szárad és megtartja a formáját. Szárításhoz egy vékony anyagra fektessük, legjobb erre egy lepedő. A nővérem még azt is javasolja, hogy a lepedőt hajtsuk vissza a csipkére, nehogy ráessen egy bogárka, vagy ráfújjon a szél valamit.

Fotó: minamole

Vasalás: gőzölős vasalóval érdemes átvasalni a csipkéket, ezt is két vászon anyag között, így a vasaló orra nem akad bele a csipkébe.
Az illat, amely ilyenkor körbelengi az anyagot az teljesen más, mint az új ruháé, valami megmagyarázhatatlan, békebeli hangulatot árasztanak ezek az anyagok. Szeressétek őket, mentsétek meg és használjátok őket.
Lehet, hogy hosszú ideig tart, de megéri a munkát! Hamarosan hozok nektek csipke és régi anyag újrahasznosítására tippeket!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!