minamole

Ünnepvárás - mesélő kincsekkel.

Békés készülődés békebeli tárgyak, mesélő kincsek között. Most bepillanthatunk egy háromgyerekes család ünnepi készülődésébe, akik régi tárgyakkal öltöztetik ünnepi ruhába a házukat. Mielőtt a házba lépünk, már a teraszon ragadunk, mintha egy kincses bolt kirakata előtt állnánk. Itt egész évben nagy a nyüzsgés, hiszen a gyerekek szeretnek itt játszani és a baráti vacsorák helyszíne is ez.

Ebben az évben az adventi időszakra egy kis mesevilágot képzeltek el ide dekorációként, amelynek a gyerekek is rendkívül örülnek, az 5 éves iker fiúk és a 10 éves nagylány. Régóta szeretnének kandallót, most végre Julcsi kitalálta, hogyan is készíthetnék el közösen, a gyerekek segítségével. Két nagy farönk és egy deszka elég is, amelyek a kandalló formáját adják. A sok-sok mécses fényeivel bevilágítja és meghitté teszi az egész teraszt. “A régi szódás ládákat lefordítottam és meleg birkabőrt, plédet tettem rájuk, hogy ha leülnek a gyerekek cicát simogatni elkerüljük a felfázást.” magyarázza a nagy fehér kupac értelmét, ami a kandalló mellett áll.

kincseskamra_terasz

A terasz is kincsekkel teli

A lakásban sok a bolha piacos, vásáros kincs. Julcsi boldogan mesél a tárgyairól: “Szeretem ha a régi és az új dolgok találkoznak, különleges hangulat alakul ki a kettő ötvözetéből. Sok olyan kincsem van, amely valamilyen átalakuláson ment át a kezeim között, bár előfordul, hogy a lakatos férjem segítségét is igénybe veszem a tárgyak újratervezése közben.” Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc tárgyuk, amelyet közösen találtak ki és készítettek, így válaszol:”A feliratos kanál, amely elkészítéséhez kell egy présgép. Nagyon fontos, hogy a kanál puha fémből készüljön és hajlékony legyen, mert különben eltörik a lapítás közben. A feliratot is közösen találtuk ki és ütöttük bele a lapos kanálba. Karácsonyi ajándékba is készítünk idén, személyre szabott üzenetekkel.”

kincseskamra_kincsei

A saját készítésű kanál és régi kincsek

Az összegyűjtött porcelánok nagyban meghatározzák az ebédlő hangulatát. A sötét, fa bútorok kiemelik a porcelán hófehérségét, a finom mintákat. Az asztal közepén az adventi koszorú, mellette  néhány toboz egy régi gránit tányéron és egy díszes mécses, ennyi is elég, az egyedi ünnepi asztaldíszhez. Nem kell sok pénz, vagy különleges tehetség, ahhoz,hogy az ünnepi asztalt a saját ízlésünknek megfelelően felkészítsük az ünnepre. A szépen feldíszített asztal komolyságát oldja az egyik székre erősített angyal szárny, amely a család nagy lányának a helyét jelöli. Az adventi gyertyán már égnek a gyertyák, az ablakokba felkerültek a karácsonyi fények, amelyek barátságos, sárgás fénye bevilágítja az egész lakást.

kincseskamra_asztal
Az adventi időszakban is nagyon fontos számunkra, a saját kezűleg készített dekoráció és az ünnepi hangulat megteremtése. Ilyenkor előkerülhetnek a már évek óta gyűjtött és féltve őrzött piacos kincsek, régi családi díszek. A karácsonyi szokásokat Julcsi és férje, Sándor együtt alakították ki. “Erdély nagyon fontos a számunkra, férjem ditrói születésű, a gyerekekkel is igyekezünk megismertetni a családunk történetét, édesapjuk szülő faluját.Szeretem az ottani emberek ízes beszédét, azt, hogy oly szívesen fogadnak és oly nagy szeretettel, hogy azt szavakba sem lehet foglalni. Szeretem, hogy mindenből tudnak valami finomat főzni, a rengeteg fűszert amit használnak és az ottani ízeket.Férjem nagynénje és egy kedves barátnőm tanított meg csorba levest főzni, mely az egész család kedvence. Nálunk ez a leves Karácsonykor.” A terítéket ünnepibbé teszem a régi ékszerekből készített szalvéta gyűrűkkel.

Kincseskamrából szeretettel- Julcsi oldala
Fontos számomra, hogy tudok úgy adni gondolatokat, ötleteket, történeteket, hogy tulajdonképpen nem várok érte cserébe semmit, csak adok. Az oldalnak nincs pontos tematikája, van benne egy kis kreatív, történet mesélés és próbálom hangulat képekkel feldobni a követők mindennapjait

Minamole facebook oldala itt található inspirációkkal, ötletekkel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!