minamole

Ha szép minta kell, akkor stencil!

Egy különleges minta remekül feldobja az üres felületeket. Mintákat sokféle technikával lehet felvinni a felületre, de most az egyik legegyszerűbbet szeretném bemutatni: a stencilezést. Hatalmas volt az öröm , amikor megérkeztek a Decor Labor csinos stenciljei, de persze rögtön meg is ijedtem, hogy ezt hogyan is kell csinálni. Elolvastam a szakirodalmat, mivel már több DIY blogger társam is használta már sikerrel. Kiokosítva magam, már bátrabban vágtam neki a feladatnak.

A stencilt elhelyeztem a felületen és a széleit cellux segítségével rögzítettem, azzal a fajtával, ami könnyen visszaszedhető. A célom az volt, hogy a végeredmény egy kicsit rusztikus legyen, ne legyenek tűélesek a vonalak.  Ezt a hatást azzal értem el, hogy szivacs helyett sűrű ecsetet használtam a festék felviteléhez, vagyis finom tunkolásnak nevezném inkább. Az alábbi képeken jól látszik, hogy a minta réseit nem mindenütt tölti ki tökéleten a festék. Nem használtam ragasztó sprayt, hanem ahogy a mintával haladtam, úgy nyomtam le az ujjaimmal a stencilt. A végén még nagyon finoman meg is csiszoltam, hogy kopottabb legyen.

Stencil közelről

Stencil közelről

A felület, amit kiválasztottam tulajdonképpen egy hokedli, az a fajta, amelynek a tetejét fel lehet nyitni. Annie Sloan krétafestékkel festettem, Coutry Grey színben, a stencilezett minta színe pedig Duck Egg blue. Készítettem néhány fázis fotót, amelyen megpróbáltam érzékeltetni, hogy a felület hogyan érte el végleges textúráját.

Az első részen a festett felület a stencillel, a másodikon a tiszta waxolt felület, majd az utolsón a mélységet a dark wax adta meg.

stencil_3_fazis

festve / clear wax / dark wax

A hokedli most íróasztalként funkcionál egy kis embernek, de ha kell akkor remek fotós háttér is.

stencil_kész

A stencilt, a használat után azonnal tiszta vízzel elmostam, mivel a festék vízbázisú, így viszonylag könnyel le is jött. Ahol kissé megmakacsolta magát, ott mosogatószivaccsal finoman átdörzsöltem. A stencil vékony, de strapabíró anyagból van, ezért többször is felhasználható és persze fel is fogom! Már kinéztem a következő megszépítendő felületet!

Hasznos információk:

További megvalósult stencil minták más DIY bloggerektől az otthonkommandó oldalán találhatóak itt.

A stencil pedig A Decor Labor oldalán itt megvásárolható , amely a romantikus Chateau Loire névre hallgat.

minamole facebook oldala itt üzemel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!