minamole

Csináld magad a menyasszonyi csokrod!

Nagyon szeretem, amikor megismerhetem a tárgyakhoz kapcsolódó történeteket. Most egy különlegeset osztok meg veletek, mert ez egy menyasszonyi csokor megszületésének a története. Leánykéréstől az örök emlékig. Orsi maga meséli el a történetét, fogadjátok szeretettel, készítsetek ti is hasonló szépséget. Kérésemre nagyon részletesen leírta a folyamatot, így ez alapján a leírás alapján már tényleg könnyű az elkészítés! Köszönöm, hogy megoszthatom!

Virág és gyűrű

Virág és gyűrű

Orsi így mesélte el a menyasszonyi csokrának történetét: Életem egyik legszebb meglepetése volt, amikor a Párom a születésnapom előtt pár nappal megkérte a kezemet.Emlékszem, a szüleimhez utaztunk, hogy bejelentsük a nagy hírt és már az autóban arról beszélgettünk, hol fogjuk tartani az esküvőt, milyen lesz a dekoráció. A vendégeink közül tudtuk, hogy sokan allergiától szenvednek, ezért semmiképp nem szerettünk volna virágból asztaldíszt. Vágott virágot nem szerettem volna a csokromba sem, ezért a fejembe vettem, hogy a csokromat saját kezűleg fogom elkészíteni. A vőlegényemnek nagyon tetszett az ötlet, bátorított, hogy mindenképp próbáljam meg.
Sokat böngésztem a neten, hogy ihletet merítsek. Az ihletgyűjtés is megerősített abban, hogy jó döntés saját kezűleg menyasszonyi csokrot gyártani, mert:
1. Garantáltan pontosan olyan lesz, ahogy elképzeltem, nem érhet csalódás a nagy napon.
2. A színeket és anyagokat szintén saját kezűleg választhatom hozzá, akár pontosan olyat, mint a többi dekorációs elem az esküvőn.
3. Mivel nem használok hozzá élő virágot, biztosan nem hervad el és örök emlék marad a lakásunk díszeként.
Rengeteg Youtube tutorialt néztem végig, hogy megtaláljam a számomra ideális virágformát. Olyat szerettem volna ami nagy, mutatós és nem utolsó sorban, én is meg tudom csinálni. A virágokat végül ez alapján a Youtube videó alapján készítettem el (összesen 5-öt):

Miután tudtam, mit szeretnék, átgondoltam, milyen alapanyagokra lehet szükségem és el is kezdtem azok beszerzését. A listám a következőkből állt:

 • 1 nagy polisztirol gömb (A biztonság kedvéért én kettőt vettem, 1-et a gyakorláshoz, vagy ha elrontanám, 1-et pedig a végleges csokornak. Az ára 4-500 Ft/db)
 • Organza – Pezsgő- és rózsaszín organza anyagok voltak otthon, ezért ezeket nem vettem külön, a csokromhoz 1-1 métert használtam ezekből.
 • Valamilyen puhább függöny anyag – Rengeteg fehér függönyanyag volt otthon, ezért ezt sem vettem külön, kb. 1,5-2 métert használtam fel.
 • Gombostűk – Olyanokat kerestem, aminek gyöngyös a vége.
 • Szalagok – Összesen kb. 7 méter 3-5 cm vastag szalagot vettem. Az ára attól függ, milyen szalagot választasz, de az fontos, hogy mindkét oldala fényes legyen. Az én csokromba pezsgő és bézs színű szalagok kerültek.
 • Nagyméretű, díszes gombok (vagy bross, ami a virág közepe lehet) – Az ára attól függ, milyen gombokat választasz, de kb. 100-200 Ft/db árral lehet számolni, az enyémek ennyibe kerültek.
 • A díszítéshez fehér színű tollak
 • Hurkapálca (vagy amit helyette használtam: saslikpálca :D) – ez párszáz Ft-os tétel
 • Textilragasztó (Ez is volt otthon, de akár a DM-ben is lehet kapni.)
 • Ahogy a videón is látható, több méretben kivágtam papírból egyszerű, ötszirmú virágokat (25, 18 és 15 cm átmérőjűeket).

A papírvirágokat több réteg függönyanyaghoz rögzítettem gombostűvel és körbevágtam őket. Azért írom, hogy több réteg, mert több rétegű virágokat készítettem, mint ami a videóban van és nem is számoltam ki pontosan, melyik virág hány rétegű lett végül.Innentől volt időigényes a folyamat, ugyanis a kivágott virágformákat egyenként körbe kell forgatni egy teamécses felett. Így elégetjük a végeket és nem lesz rojtos a virágunk, másrészt pedig ahogy forgatjuk, a szirmok elkezdenek felfelé pöndörödni. Összesen több, mint 100 ilyen réteget forgattam meg a teamécses fölött. Erre egy teljes délutánom ráment, de megérte, mert előttem lebegett álmaim csokra. Amikor készen voltak a rétegek, egymásra tettem a őket 5 részre osztva, ügyelve arra, hogy minden virágba kerüljön minden méretű és színű szirom is. Amikor már tetszett a virágaim teltsége és színe, akkor összevarrtam őket, a virágok közepére pedig a korábban kiválasztott nagyméretű gombok kerültek. A polisztirol gömbbe beleszúrtam egy marék saslikpálcát. (Tipp: Előtte egy felmelegített százas szöggel lukakat szúrtam a gömbbe, így mélyebbre tudtam szúrni a pálcákat, stabilabb lett a csokor.) A polisztirol gömbbe szépen egyenként gombostűvel beletűztem az elkészült virágaimat, ahol pedig még kilátszott a virágok között a fehér polisztirol, oda bézs színű szalagból hajtogattam egy kis nonfiguratív „takaróelemet” és a gyöngyös gombostűvel letűztem. Betekertem a saslikpálcából kialakított fogantyút pezsgőszínű szalaggal, amit textilragasztóval rögzítettem. Azt a területet a csokor alján, ahol még kilátszott a polisztirol gömb, szintén ezzel a pezsgőszínű szalaggal fedtem be, ahol kellett, gombostűvel rögzítettem. Ez a része is kb. egy délután alatt megvolt, de persze a textilragasztónak is kellett még időt hagyni, amíg megszáradt. Az apró, puha tollakat utolsó lépésként szúrtam a virágok közé. A teljes csokrot tehát kb. 10 000 Ft-ból ki lehetett hozni. Mivel otthon volt már hozzá az elvárásaimnak megfelelő alapanyag, én összesen 3500 Ft-ot hagytam a hobbiboltban és a méteráruboltban együttvéve. Amikor ismerősökkel, meghívott vendégekkel beszélgettem az esküvőről, szinte kivétel nélkül mindenki megkérdezte, milyen lesz a csokor. Sokak arcára ráült a döbbenet, amikor közöltem, hogy én csináltam és már készen is van. Mire eljött a nagy nap, a csokorra már nem volt gondom, a vendégek pedig el voltak ájulva a csokortól (is). Többen megkérdezték, hogy ez tényleg az-e, amit én csináltam, mert annyira jól néz ki.Az esküvői képeinket nézegetve többen kérdezték a férjemtől is, ki készítette a csokromat, Ő pedig büszkén meséli, hogy ez az alkotás bizony az én kis kacsóimat dicséri.

A menyasszony kezében a csokor

A menyasszony kezében a csokor

Egyedi csokor

Csodálatos és egyedi csokor

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Cser Noémi says:

  Szia

  Én is kérek képeket, mert ez a csokor csodálatos, nekem január. 14-én van az esküvőm, addig kéne vele elkészülnöm.

  Még egy kérdés, Dunkeszin lakom, kocsim nincs, honan tudnám, az alapanyagokat beszerezni, olyasmi hely kéne, ahol házhoz is szállítanak, már ha van ilyen.

  Köszönöm

  N.

 2. Juhúúúúú! Szuper, nagyon várjuk a fotókat! Kérlek, küld el a minamoleblog@gmail.com címre. Köszi, Melinda

 3. Kreakuckó says:

  Kedves Minamole és Orsi!

  Kéréseteknek megfelelően jelentkezem, elkészült a művem. 🙂 Hová küldhetem a képet? 🙂

  Üdvözlettel

  N.

 4. Kedves N!

  Orsit megkérdeztem és a válasza 15 cm. Mindketten nagyon kíváncsiak vagyunk a csokrodra, majd mutasd meg légyszíves!

 5. Kreakuckó says:

  Kedves Minamole és Orsi! Érdeklődnék, hány centis gömb kell a csokor elkészítéséhez? Nagy fába vágtam a fejszémet, hasonló csokor elkészítésébe kezdek kanzashi virágokból. Még van 4 hónap az esküvőnkig. A választ előre is köszönöm! N.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!