minamole

Anyagfestés Annie Sloan krétafestékkel

Annie Sloan könyvében olvastam arról, hogy a krétafestékével anyagot is lehet festeni. A recept nagyon egyszerűen hangzik, de szerintem mindent érdemes kicsiben kipróbálni. Szóval tömören a recept így hangzik: 1 rész festék, 20 rész víz, 30 perc áztatás, kavarás. A könyvében (Colour recepies for painted furniture) írja, hogy ezt lehet egyedi elképzelés szerint módosítani, attól függően, hogy milyen erős színt szeretnénk.Én viszont nem csináltam mást, mint festés után az ecsetet kevés vízzel egy kis tálkába mostam le, majd az anyagot beleáztattam. Az első próbadarab, amit nem sajnáltam (ha az erdemény mégis vállalhatatlan) a nap által kiszívott függönyelkötő volt. A könyv 30 percet ír, de én egy órát áztattam a festékes vízben. A festék színe, az általan nagyon szeretett Antibes zöld. Az áztatás után hagytam lecsöpögni és megszáradni. Mivel az első próba nagyon ígéretes volt, ezért továbbléptem két szép kendőre, mivel nem hagyott nyugodni a gondolat,hogy más anyaggal is ki kellene próbálnom. A festékes vizet újrakeverem, de csak úgy érzésre, semmi köze nem volt az 1:20 arányhoz.

festés_előkészületek

Talán látszik, hogy mennyire híg az áztatóvíz

A két kendőnek kétféle az anyaga, bár mindkettő pamut az egyik rusztikusabb és szövött hatású, míg a másik finom csipkés és áttetsző. A képeken is látható, hogy a festés végeredménye eléggé rusztikus. A szín nem lett homogén, néhol foltos is, de szerintem ezért lett igazalmas. Lehet, hogy többször kellet volna megkevernem, esetleg csak 30 percig áztatnom. Megér még több próbálkozást, legközelebb másként csinálom.

Anyagfestés részletek

A zöld szín halvány, de nagyon szép árnyalat. A fehér anyag, a kontraszt miatt van ott.

Festés után hagytam megszáradni a kendőket, majd kivasaltam őket. Nem fogták be a vasalót, vagy a vasalódeszkát, ami pozitív jel. A függönyelkötő is gyorsan megszáradt a napon, lágy esésű maradt és a bojt igencsak élénk színű lett (a két festés kétféle festővízzel történt, a bojtnál több volt a festék a vízben!)  A tapintásuk nem változott, összességében a végeredménnyel nagyon elégedett vagyok. Biztosan ebben is sokat fogok fejlődni, de első két próbálkozás igazán szép eredményt hozott. Egyértelmű, hogy anyagfestésre is lehet a krétafestéket használni, méltó kiegészítői lehetnek a krétafestett bútoroknak. Érdemes lesz más élénk árnyalatokkal is kisérleteznem, esetleg nagyobb darabokat bevállalni.

Krétafestékkel festett anyagok

Annie Sloan krétafestékkel festett anyagok vasalás után

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!